Moguće sankcije zbog energetike

BiH ima još mjesec dana da ispuni obaveze prema Energetskoj zajednici ako želi da izbjegne vraćanje sankcija, upozorio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bosna i Hercegovina 15.03.2017 | 11:45
Moguće sankcije zbog energetike
Kako je istakao, entitetska ministarstva obavezna su da njegovom ministarstvu dostave mišljenja, sugestije i prijedloge na novi zakon o električnoj energiji i gasu, kako bi on mogao biti upućen u parlementarnu proceduru za usvajanje.

"Ako zakon ne donesemo, vratiće nam sankcije, i to je nešto što treba da očekujemo. Što se nas tiče, zakon upućujemo u parlamentarnu proceduru čim dobijemo pozitivno mišljenje. Ukoliko bi zakon ušao u parlamentaru proceduru, ostalo nam je još mjesec dana", naveo je, kako prenose, Šarović.

Ministar energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ističe da se, kako prenosi list, čine maksimalni napori i da se intenzivno radi na novim zakonskim rješenjima.

"Ovo su kompleksna pitanja koja se moraju rješavati u okviru mehanizma koordinacije i koja moraju da imaju prethodnu saglasnost vlada RS i FBiH", rekao je Đokić.

On je precizirao da sva rješenja moraju biti u skladu s ustavnim nadležnostima BiH i entiteta, uz naglasak da nova rješenja moraju biti usaglašena s Trećim energetskim paketom, koji se odnosi na odredbe unutar EU kada se radi o tržištu energentima.

U tekstu se dalje tvrdi da nisu dobili zvaničan stav iz vlade Federacije BiH, navodeći da oni smatraju da je potrebno donijeti zakon o gasu na nivou države i da sva regulativa i nadležnosti moraju biti izmještene na državni nivo.

Za razliku od toga, u RS su spremni da se donese zakon na nivou države, ali da se u njemu u praksi zadrže sadašnja rješenja, po kojima je za energetiku nadležan entitetski nivo vlasti.

Energetska zajednica uvela je sankcije BiH zato što nije donesen zakon o gasu na državnom nivou, ali ih je i suspendovala do proljeća kako bi ostavila prostor za faktore u BiH da se dogovore.

Ukoliko do dogovora ne dođe, sankcije će se odnositi na ukidanje sredstava za investicije u energetiku koje bi bile finansirane evropskim sredstvima.

O realnoj mogućnosti vraćanja sankcija Energetske zajednice BiH danas u Sarajevu će govoriti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović .

Kako je najavljeno, Šarović će govoriti i o promjeni Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice. 

BN televizija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

007

15.03.2017 11:34

Opet prenos nadležnosti,kao da nam gas dolazi iz Maoče.

ODGOVORITE
Name

bn

15.03.2017 12:43

iIas li sta pametnije taj ti je komentar vise istrosen i ofucan.

Name

re bn

15.03.2017 13:31

Pa sta oces da kazes?covjek je u pravu nista prenosit da bivsu beiha to je naj vece zlo sto postoji.pito bi sarovica da je bio dan u ratu kako bi se onda ponaso I koliko bi stitio interese Republike Srpske vako mu je svejedno uvlaci se kakiru za saku para

Name

nikola

15.03.2017 11:43

Je li ova Tesla poza zbog energetike.

ODGOVORITE
Name

Kupusar

15.03.2017 12:22

Mafijasi nece da ispuste taj obillni izvor prihoda , sve oko love zadrzavaji po svaku cijenu u svojim torovima.

ODGOVORITE
Name

AR

15.03.2017 13:03

Pa Ko je lud da prebaci na nivo drzave.Odakle ce onda krasti I jedni I drugi.Ovi sto govore kobajagi slazu se da prebace na drzavni nivo a vrlo dobro znaju sta je dogovor baje I brata bakira I polubrata covica.Dogovor je jedni za drugi protiv I problem rijesen ,Jedina drzava u svijetu da proizvodi visak energije jer sve dzaba Ali nekako im se omaklo pa se stalno pokazuje manjak haha...

Name

miloš

15.03.2017 13:18

Ja koliko vidim ovi iz RS bi se j......al da ne u........Eto nek bude na nivou BIH al da ostane po starom da mi o svemu odlučujemo?????????????????Pa zar oni misle da su ljudi iz međunarodne zajednice toliko blesavi.

ODGOVORITE
Name

BL komunista

15.03.2017 13:58

Ovo što si napisao odnosi se na političare iz vlasti. 99% naroda hoće plin u BL a ne da nan se svijet smije u 21 vijeku grijanje na drva,a topla voda solarno plin iz Rusije koji se dobija iz Hrvatske iz JANAPA znači Yugoslovenskog naftovoda i plinovoda čbani iz SNSD-a.A to za energetiku je Baja potpiso još lani.

Name

SzP

15.03.2017 14:47

Živio Savez za promjene, otkada vladaju narod bolje živi i nema sankcija.

ODGOVORITE
Name

Kiki

15.03.2017 15:26

Ovo je opet Bakirov napad na osiromasenu Srpsku.

Name

srbin

15.03.2017 18:36

Čitam današnju izjavu Petra Dokiča.EU treba da promijeni pravila i da prihvati realnost i RS ko jednakog partnera??????????????hahahahahahahahahahaahahahahahOvo se u narodu zove ""j...lud zbunjenog"

ODGOVORITE