Како се правилно конзумира мед

Мед је заиста суперхрана, уједно и уживање за непце и ефикасно средство лечења. Препун је витамина и минерала, ензима и антиоксиданата, пун угљених хидрата у облику шећера, па чак и неких аминокиселина.

Здравље 15.03.2017 | 09:31
Како се правилно конзумира мед
Све цивилизације су добро познавале чудотворну моћ меда у исхрани и лечењу. Сви пчелињи производи су изузетно делотворни, пре свега ако их примењујете правилно.

Мед не би требало одмах прогутати, већ дозволити да се постепено отапа у устима. Други начин је да се конзумира растворен у чаши топле воде, млеку или чају. Обавезно треба да се користи дрвена или пластична кашика, јер метал неутралише лековито дејство.

Код ангине пекторис, али и запаљења усне дупље и десни, узимајте кашичицу меда на свака три сата, најбоље кристализованог, а идеално је да будете у лежећем положају и оставите да се полако отапа у устима. Ако користите и мед у саћу или са воштаним поклопцем, жваћите га неколико пута у току дана.

Најбољи мед је сиров, необрађен, који се никада загрева у процесу преноса од саћа до стаклене тегле (не пластичне).

Мед је врло добар за очи и вид. Гаси жеђ, умањује ефекте отрова, користан је код поремећаја уринарног тракта, бронхијалне астме, кашља, дијареје и мучнина, чисти и лечи ране.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар