Реалне инвестиције од 300 милиона евра

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да би био задовољан и да би било реално да Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ у овој години инвестира у БиХ 300 милиона евра.

Босна и Херцеговина 14.03.2017 | 15:45
Реалне инвестиције од 300 милиона евра
Шаровић је, након разговора са представницима ове финансијске институције у Сарајеву, рекао да је ЕБРД данас представио своју стратегију за БиХ за наредних пет година, у којој је фокус на развоју малих и средњих предузећа, те подршци локалним заједницама.

Он је навео да ЕБРД даје подршку "зеленим градовима", односно желе да инвестирају у веће градове /који имају више од 100.000 становника/, у комунална предузећа, јавни превоз.

Шаровић је додао да су представници БиХ тражили да се то односи на градове са 50.000 становника.

"Поред транспорта, њихов фокус је на обновљивим изворима енергије, и та њихова стратегија је тренутно на расправи у институцијама БиХ. Ја сам истакао интерес за већи удио БиХ у кредитним аранжманима ЕБРД-а", истакао је Шаровић.

Он је најавио оснивање инвестиционог савјета, који би требало да ради на подстицању инвестиција у БиХ, а који би био финансиран од ЕБРД-а, имао би свој секретаријат са сједиштем у Сарајеву, канцеларију у Бањалуци, а у њему би радили експерти које би ангажовала ова финансијска институција.

Шаровић је рекао да се БиХ припрема за годишњу скупштину ЕБРД-а, која се ове године одржава 9. и 10. маја на Кипру, те додао да је БиХ добила организацију ове скупштине за 2019. годину.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цепање

14.03.2017 15:16

Само "удри" по инфраструктури, задужујмо се за фасаду...ко ће производити и стварати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крони

15.03.2017 05:57

У Добоју је СДС на власти.Докопали су се неких пара(Вјероватно у вези поолаве),а троше их тотално без везе.Направили су као неке куцице за смецарске контејнере по граду.Зидано са кровом.Направили су велику ограду око ОШ "Свет Сава" која је коштала на стотине хиљада КМ.И све тако.А истовремено нам обецавају да знају како нас извести из кризе,само што нису на власти.Кад су какав погон отворили?

Name

Гацко

14.03.2017 15:25

Свака цаст за Министра,цовјек се бави својим послом и изасао је из корита политиканства које влада на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Степен

15.03.2017 06:19

Он није изашао из корита политиканства, он једе из Бакировог корита.