Realne investicije od 300 miliona evra

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da bi bio zadovoljan i da bi bilo realno da Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ u ovoj godini investira u BiH 300 miliona evra.

Bosna i Hercegovina 14.03.2017 | 15:45
Realne investicije od 300 miliona evra
Šarović je, nakon razgovora sa predstavnicima ove finansijske institucije u Sarajevu, rekao da je EBRD danas predstavio svoju strategiju za BiH za narednih pet godina, u kojoj je fokus na razvoju malih i srednjih preduzeća, te podršci lokalnim zajednicama.

On je naveo da EBRD daje podršku "zelenim gradovima", odnosno žele da investiraju u veće gradove /koji imaju više od 100.000 stanovnika/, u komunalna preduzeća, javni prevoz.

Šarović je dodao da su predstavnici BiH tražili da se to odnosi na gradove sa 50.000 stanovnika.

"Pored transporta, njihov fokus je na obnovljivim izvorima energije, i ta njihova strategija je trenutno na raspravi u institucijama BiH. Ja sam istakao interes za veći udio BiH u kreditnim aranžmanima EBRD-a", istakao je Šarović.

On je najavio osnivanje investicionog savjeta, koji bi trebalo da radi na podsticanju investicija u BiH, a koji bi bio finansiran od EBRD-a, imao bi svoj sekretarijat sa sjedištem u Sarajevu, kancelariju u Banjaluci, a u njemu bi radili eksperti koje bi angažovala ova finansijska institucija.

Šarović je rekao da se BiH priprema za godišnju skupštinu EBRD-a, koja se ove godine održava 9. i 10. maja na Kipru, te dodao da je BiH dobila organizaciju ove skupštine za 2019. godinu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cepanje

14.03.2017 15:16

Samo "udri" po infrastrukturi, zadužujmo se za fasadu...ko će proizvoditi i stvarati?

ODGOVORITE
Name

Kroni

15.03.2017 05:57

U Doboju je SDS na vlasti.Dokopali su se nekih para(Vjerovatno u vezi poolave),a troše ih totalno bez veze.Napravili su kao neke kucice za smecarske kontejnere po gradu.Zidano sa krovom.Napravili su veliku ogradu oko OŠ "Svet Sava" koja je koštala na stotine hiljada KM.I sve tako.A istovremeno nam obecavaju da znaju kako nas izvesti iz krize,samo što nisu na vlasti.Kad su kakav pogon otvorili?

Name

Gacko

14.03.2017 15:25

Svaka cast za Ministra,covjek se bavi svojim poslom i izasao je iz korita politikanstva koje vlada na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Stepen

15.03.2017 06:19

On nije izašao iz korita politikanstva, on jede iz Bakirovog korita.