Мљекари Српске најављују протесте

Уколико до 25. марта мљекарима у Српској не буду исплаћена дуговања по основу подстицаја, те не дође до додатног усклађивања Правилника о подстицајима – услиједиће нови протести, највјероватније у Бањалуци, један је од закључака са данашњег окупљања мљекара Српске у Бијељини.

Република Српска 13.03.2017 | 20:08
Мљекари Српске најављују протесте
Правилник о подстицајима, у коме се није нашло мјеста за приједлоге Удружења пољопривредних произвођача, упућен је у Одбор за законодавство, након чега ће пред Владу Српске. Заједно са њим, пред Владу ће очигледно и они којих се правилник највише тиче.

''Не прихватамо да нам администрација доноси правилник, без нашег уважавања. Правилник се тиче нас и мора постојати наша сагласност'', каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске, Владимир Усорац.

Усорац подсјећа да су подстицаји за пољопривреду у Српској на годишњем нивуо 60 милиона КМ, колико се мјесечно издваја само за плате администрације.

- Како за њихове плате има новца, а за нас нема? – пита се он.

Жаре Швракић из Градишке дневно производи 800 литара млијека, а потраживања од ресорног министраства не може ни да сабере:

- Ми смо размишљали да се одрекнемо свих средстава које Влада као издваја за пољопривреду, јер, ем су мизерна, ем их нема. Дугују нам 32 милиона КМ из ранијег периода, плус дуговања за ову годину.

Уколико Влада Српске не уважи њихове ставове, мљекари најављују радикалније мјере.

''Услиједиће блокаде путева, блокада зграде Владе РС. Ако смо могли ићи у Градишку, отићи ћемо и у Бањалуку'', каже Неђо Гаврић, предсједник Скупштине Удружења мљекара Семберије и Мајевице.

Без исплате подстицаја нема ни прољетне сјетве,а то значи гашење бројних фарми већ током ове године – упозоравају чланови Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске. 



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хахахахаха

13.03.2017 19:39

"Ако смо могли ићи у Градишку, отићи ћемо и у Бањалуку!" Јок, немојте у Бањалуку, требали сте најавити блокаду Медојевића код Каљине, или још боље аутопута Кнежина - Врабци. Не смијете ви вашем вођи ни писнути, јуначине на батерије. Мрш кућама, дјеца вам се смију!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

13.03.2017 20:44

Сви би они све хтјели ал да неко за њих други страјкује и демонстрира.Њима се несто неда,гади им се. Ал паре хоце одмах, јос вецерас ако је могуце. Да су какве патриоте одрекли би се ти подстицаја у име Српске и не би их ни спомињали...па ја.

Name

Лаки

13.03.2017 20:52

Ко је дао глас додику сам је одговоран за пропаст своје фирме !

Name

нико

14.03.2017 21:37

Па гдје сад тај савез за промјене да нас подрзи... или да сељаци праве сами себи странку да би остварили своја зконска права.

Name

Труе

13.03.2017 22:24

Хаос је у Фабрици дувана БЛ, пишите о томе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.03.2017 12:11

Па нека сами себи пуше да повећају производњу. Баш ме брига за дувањаре и тако их треба угасити.

Name

ПАЈКО

14.03.2017 02:07

ИМА МЛИЈЕКА МОЈА ЗЕЉКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.03.2017 18:19

У Швајцарској субвенција по литри млијека је, прерачунато у КМ, око 2 КМ по литри тако да швајцарском сељаку се исплати дати млијеко откупљивачима и џаба, опет су на добитку и то дупло од тржишне цијене. Код нас је било 0.50 КМ по литри, у међувремену је држава скресала и тај достигнути ниво и свела га на 0.30 КМ по литри, а сад и то хоће да изврда. Куда ово све води, то ни они који одлучују не знају и нису свјесни посљедиица, у томе и јесте највећи проблем. Препоручујем држави да у лице каже сељацима да пољопривреда није стратешка грана и да се без хљеба и прехрамбене индустрије (која се ослања на пољопривреду) може живјети.

ОДГОВОРИТЕ