Mljekari Srpske najavljuju proteste

Ukoliko do 25. marta mljekarima u Srpskoj ne budu isplaćena dugovanja po osnovu podsticaja, te ne dođe do dodatnog usklađivanja Pravilnika o podsticajima – uslijediće novi protesti, najvjerovatnije u Banjaluci, jedan je od zaključaka sa današnjeg okupljanja mljekara Srpske u Bijeljini.

Republika Srpska 13.03.2017 | 20:08
Mljekari Srpske najavljuju proteste
Pravilnik o podsticajima, u kome se nije našlo mjesta za prijedloge Udruženja poljoprivrednih proizvođača, upućen je u Odbor za zakonodavstvo, nakon čega će pred Vladu Srpske. Zajedno sa njim, pred Vladu će očigledno i oni kojih se pravilnik najviše tiče.

''Ne prihvatamo da nam administracija donosi pravilnik, bez našeg uvažavanja. Pravilnik se tiče nas i mora postojati naša saglasnost'', kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac.

Usorac podsjeća da su podsticaji za poljoprivredu u Srpskoj na godišnjem nivuo 60 miliona KM, koliko se mjesečno izdvaja samo za plate administracije.

- Kako za njihove plate ima novca, a za nas nema? – pita se on.

Žare Švrakić iz Gradiške dnevno proizvodi 800 litara mlijeka, a potraživanja od resornog ministrastva ne može ni da sabere:

- Mi smo razmišljali da se odreknemo svih sredstava koje Vlada kao izdvaja za poljoprivredu, jer, em su mizerna, em ih nema. Duguju nam 32 miliona KM iz ranijeg perioda, plus dugovanja za ovu godinu.

Ukoliko Vlada Srpske ne uvaži njihove stavove, mljekari najavljuju radikalnije mjere.

''Uslijediće blokade puteva, blokada zgrade Vlade RS. Ako smo mogli ići u Gradišku, otići ćemo i u Banjaluku'', kaže Neđo Gavrić, predsjednik Skupštine Udruženja mljekara Semberije i Majevice.

Bez isplate podsticaja nema ni proljetne sjetve,a to znači gašenje brojnih farmi već tokom ove godine – upozoravaju članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. 



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hahahahaha

13.03.2017 19:39

"Ako smo mogli ići u Gradišku, otići ćemo i u Banjaluku!" Jok, nemojte u Banjaluku, trebali ste najaviti blokadu Medojevića kod Kaljine, ili još bolje autoputa Knežina - Vrabci. Ne smijete vi vašem vođi ni pisnuti, junačine na baterije. Mrš kućama, djeca vam se smiju!!!

ODGOVORITE
Name

Kiki

13.03.2017 20:44

Svi bi oni sve htjeli al da neko za njih drugi strajkuje i demonstrira.Njima se nesto neda,gadi im se. Al pare hoce odmah, jos veceras ako je moguce. Da su kakve patriote odrekli bi se ti podsticaja u ime Srpske i ne bi ih ni spominjali...pa ja.

Name

Laki

13.03.2017 20:52

Ko je dao glas dodiku sam je odgovoran za propast svoje firme !

Name

niko

14.03.2017 21:37

Pa gdje sad taj savez za promjene da nas podrzi... ili da seljaci prave sami sebi stranku da bi ostvarili svoja zkonska prava.

Name

True

13.03.2017 22:24

Haos je u Fabrici duvana BL, pišite o tome!

ODGOVORITE
Name

re

14.03.2017 12:11

Pa neka sami sebi puše da povećaju proizvodnju. Baš me briga za duvanjare i tako ih treba ugasiti.

Name

PAJKO

14.03.2017 02:07

IMA MLIJEKA MOJA ZELJKA.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.03.2017 18:19

U Švajcarskoj subvencija po litri mlijeka je, preračunato u KM, oko 2 KM po litri tako da švajcarskom seljaku se isplati dati mlijeko otkupljivačima i džaba, opet su na dobitku i to duplo od tržišne cijene. Kod nas je bilo 0.50 KM po litri, u međuvremenu je država skresala i taj dostignuti nivo i svela ga na 0.30 KM po litri, a sad i to hoće da izvrda. Kuda ovo sve vodi, to ni oni koji odlučuju ne znaju i nisu svjesni posljediica, u tome i jeste najveći problem. Preporučujem državi da u lice kaže seljacima da poljoprivreda nije strateška grana i da se bez hljeba i prehrambene industrije (koja se oslanja na poljoprivredu) može živjeti.

ODGOVORITE