Столтенберг позвао на смиривање тензија

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је данас Турску и европске земље, све чланице Алијансе, на смиривање тензија због дипломатске кризе која је нестала између Холандије и Турске.

Свијет 13.03.2017 | 16:31
Столтенберг позвао на смиривање тензија
"Позивам све савезнике на међусобно поштовање и умјерени приступ у рјешавању тензија", рекао је Столтенберг новинарима на питање о дипломатској кризи Турске са Холандијом и Њемачком. Столтенберг је рекао да је важно имати дијалог и да земље чланице НАТО-а треба да имају међусобно разумијевање кад се суочавају са несугласицама.

"Сарадња с Турском је у интересу Алијансе јер се заједно боримо против џихадиста Исламске државе у Ираку и Сирији", додао је Столтенберг.

Холандска влада је због "ризика по јавни ред и безбједност" у суботу повукла дозволу за слијетање авиона турског министра спољних послова Мевлута Цавусоглуа, који је најавио да ће у Роттердаму присуствовати митингу подршке за турски референдум.

Турски званичници су оштро реаговали на ту одлуку. Турска влада је раније такође жестоко реаговала на одлуку њемачких градских власти које су отказале три скупа турске заједнице.

Дипломатска криза Турске са Холандијом и Њемачком одвија се неколико дана прије парламентарних избора у Холандији, који су заказани у сриједу.

(Вијести.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар