Stoltenberg pozvao na smirivanje tenzija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku i evropske zemlje, sve članice Alijanse, na smirivanje tenzija zbog diplomatske krize koja je nestala između Holandije i Turske.

Svijet 13.03.2017 | 16:31
Stoltenberg pozvao na smirivanje tenzija
"Pozivam sve saveznike na međusobno poštovanje i umjereni pristup u rješavanju tenzija", rekao je Stoltenberg novinarima na pitanje o diplomatskoj krizi Turske sa Holandijom i Njemačkom. Stoltenberg je rekao da je važno imati dijalog i da zemlje članice NATO-a treba da imaju međusobno razumijevanje kad se suočavaju sa nesuglasicama.

"Saradnja s Turskom je u interesu Alijanse jer se zajedno borimo protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji", dodao je Stoltenberg.

Holandska vlada je zbog "rizika po javni red i bezbjednost" u subotu povukla dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Cavusoglua, koji je najavio da će u Rotterdamu prisustvovati mitingu podrške za turski referendum.

Turski zvaničnici su oštro reagovali na tu odluku. Turska vlada je ranije takođe žestoko reagovala na odluku njemačkih gradskih vlasti koje su otkazale tri skupa turske zajednice.

Diplomatska kriza Turske sa Holandijom i Njemačkom odvija se nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Holandiji, koji su zakazani u srijedu.

(Vijesti.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar