Иванић и Ривлин: Важно сачувати стабилност

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и израелски предсједник Реувен Ривлин оцијенили су данас да посебан изазов у модерном друштву, нарочито за ове двије земље представља очување стабилности у мултиетничким заједницама, али да су и БиХ и Израел показали да је то могуће.

Босна и Херцеговина 13.03.2017 | 15:46
Иванић и Ривлин: Важно сачувати стабилност
Иванић и Ривлин констатовали су током сусрета у Јерусалиму да између БиХ и Израела постоји доста сличности због низа историјских специфичности и начина рјешавања конфликата, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су се сагласили да су односи БиХ и Израела одлични и да постоји простор за додатно унапређење које би било корисно за обје земље.

Током сусрета било је ријечи и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и Израелу, на Балкана и Блиском истоку.



Ово је прва званична посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ Израелу, коју је Иванић оцијенио као једну од најважнијих у овом мандату.

Иванић, који са делегацијом БиХ борави у званичној посјети Израелу и Палестини, састао се и са Његовим блаженством патријархом Јерусалима и све Палестине Теофилом Трећим у Јерусалимској патријаршији.



Патријарх Теофил Трећи, који је у изузетно тешким околностима успио да остане чувар светих мјеста у Израелу, пренио је Иванићу оптимистичну поруку за будућност.



Иванић је 94. званичник неке земље који је у јерусалимском Гају нација посадио дрво маслинекоје симболизује мир и живот, што има посебну симболику у Јерусалиму јер је смјештено у близини Меморијалног центра "Јад Вашем".



Маслиново дрво ће у име БиХ остати у Израелу као симбол пријатељства двије земље.

Током посјете Израелу, делегација БиХ ће се састати и са премијером Бењамином Нетањахуом, предсједником Кнесета Јулијем Еделштајном и министром одбране Авигдором Либерманом.

Програмом је предвиђен састанак делегације БиХ са представницима Свјетског јеврејског конгреса, обилазак Меморијалног центра "Јад Вашем" и церемонија полагања вијенаца у Сали сјећања.

Током боравка у Палестини, делегација БиХ ће се састати са палестинским предсједником Махмудом Абасом и члановима Комитета за преговоре.

Посјетом је предвиђен и састанак са палестинским вјерским званичницима и полагање вијенца у Маузолеју Јасера Арафата.

У делегацији су, осим Иванића, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и представник бошњачког члана Предсједништва БиХ Елвир Чамџић.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дзона

13.03.2017 14:49

Браво Младене, само да се од те заставе БиХ дрво не осуши .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.03.2017 14:58

Какав је ово симбол у средини? Зна ли неко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@зока

13.03.2017 15:49

Резолуција за скидање Додика са црне листе.

Name

Ре

13.03.2017 15:56

То је у средини јеврејски свијецњак,а ста конкретно представља то се мозе двоструко тумацити

Name

Додо изгубио и задњу могуцност

13.03.2017 16:08

Мени драго сто Додика нико има висе од године не зове у Израел.У задње врјеме само СзП у тој земљи званицно, а снсдовци иду приватно, нико их не зове па се само могу сликат по том Израелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.03.2017 17:52

Вероватно ће ићи иза 2018,клада буде члан Председништва БИХ.

Name

АР

13.03.2017 21:16

Отисли мало за савјет како да праве апартхејд дрзаву израелу то иде право од руке