Ivanić i Rivlin: Važno sačuvati stabilnost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i izraelski predsjednik Reuven Rivlin ocijenili su danas da poseban izazov u modernom društvu, naročito za ove dvije zemlje predstavlja očuvanje stabilnosti u multietničkim zajednicama, ali da su i BiH i Izrael pokazali da je to moguće.

Bosna i Hercegovina 13.03.2017 | 15:46
Ivanić i Rivlin: Važno sačuvati stabilnost
Ivanić i Rivlin konstatovali su tokom susreta u Jerusalimu da između BiH i Izraela postoji dosta sličnosti zbog niza istorijskih specifičnosti i načina rješavanja konflikata, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se saglasili da su odnosi BiH i Izraela odlični i da postoji prostor za dodatno unapređenje koje bi bilo korisno za obje zemlje.

Tokom susreta bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Izraelu, na Balkana i Bliskom istoku.



Ovo je prva zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izraelu, koju je Ivanić ocijenio kao jednu od najvažnijih u ovom mandatu.

Ivanić, koji sa delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu i Palestini, sastao se i sa Njegovim blaženstvom patrijarhom Jerusalima i sve Palestine Teofilom Trećim u Jerusalimskoj patrijaršiji.



Patrijarh Teofil Treći, koji je u izuzetno teškim okolnostima uspio da ostane čuvar svetih mjesta u Izraelu, prenio je Ivaniću optimističnu poruku za budućnost.



Ivanić je 94. zvaničnik neke zemlje koji je u jerusalimskom Gaju nacija posadio drvo maslinekoje simbolizuje mir i život, što ima posebnu simboliku u Jerusalimu jer je smješteno u blizini Memorijalnog centra "Jad Vašem".



Maslinovo drvo će u ime BiH ostati u Izraelu kao simbol prijateljstva dvije zemlje.

Tokom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsjednikom Kneseta Julijem Edelštajnom i ministrom odbrane Avigdorom Libermanom.

Programom je predviđen sastanak delegacije BiH sa predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, obilazak Memorijalnog centra "Jad Vašem" i ceremonija polaganja vijenaca u Sali sjećanja.

Tokom boravka u Palestini, delegacija BiH će se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i članovima Komiteta za pregovore.

Posjetom je predviđen i sastanak sa palestinskim vjerskim zvaničnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Jasera Arafata.

U delegaciji su, osim Ivanića, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dzona

13.03.2017 14:49

Bravo Mladene, samo da se od te zastave BiH drvo ne osuši .

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.03.2017 14:58

Kakav je ovo simbol u sredini? Zna li neko?

ODGOVORITE
Name

@zoka

13.03.2017 15:49

Rezolucija za skidanje Dodika sa crne liste.

Name

Re

13.03.2017 15:56

To je u sredini jevrejski svijecnjak,a sta konkretno predstavlja to se moze dvostruko tumaciti

Name

Dodo izgubio i zadnju mogucnost

13.03.2017 16:08

Meni drago sto Dodika niko ima vise od godine ne zove u Izrael.U zadnje vrjeme samo SzP u toj zemlji zvanicno, a snsdovci idu privatno, niko ih ne zove pa se samo mogu slikat po tom Izraelu

ODGOVORITE
Name

re

13.03.2017 17:52

Verovatno će ići iza 2018,klada bude član Predsedništva BIH.

Name

AR

13.03.2017 21:16

Otisli malo za savjet kako da prave aparthejd drzavu izraelu to ide pravo od ruke