Јавна управа у БиХ не биљежи напредак

Транспаренси интернатионал БиХ представио је данас у Сарајеву резултате трећег извјештаја мониторнига реформе јевне управе за 2015-у и 2016-у годину.
Мониторинг показује да јавна управа у области транспарентности, одговорности и интегритета није забиљежила напредак, јер напредак у области управљања људским ресурсима је слабији него ранијих година док је управљање јавним финсијама остало на истом нивоу.

Босна и Херцеговина 13.03.2017 | 14:25
Јавна управа у БиХ не биљежи напредак
"Од квалитета реформе јавне управе зависи економски развој земље, привлачење инвестиција и смањење незапосленисти'', каже амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг, чија је земља до сада у овај пројекат уложила девет милиона марака.

Нагласио је да је реформа јавне управе значајна на путу БиХ ка Европској унији. Он је изразио жаљење због два последња извјештаја који су показали да јавна управа није ефикасна и да постоји ордређен ниво корупције.

Ни трећи извјештај о реформи јавне управе у БиХ није охрабрујући. Осим корупције, како је наведено, проблем је и транспарентност, јер јавна управа, која би требала да буде у служби грађана као да постоји само ради себе, односно због запослених којих је и даље превише а повећан је и број запошљавања по тзв.уговорима о дјелу.

Канцеларија за реформу јавне управе БиХ, која има савјетодавну улогу, до сада је урадила низ стратегија чији је циљ унапређење рада јавне управе, јачање њихове одговорности и отворенсти према грађанима, али не може утицати на уочене неправилности и присуство корупције у тим организацијама. 

,,Ради се о кључном проблему у БиХ који се не може ријешити без владавине права. Најважније је да на пољу борбе против корупције институције које су за то задужене, прије свега правосуђе, раде свој посао.Мора се ући у снажан процес борбе против организованог криминала и корупције јер је то гласни услов за све реформе и економски напредак земље'', рекао је координатор Канцеларије за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћизулан.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

службеник

13.03.2017 17:24

Шведска је уложила и сада донира у Геодетској управи РС. РУГИПП, али забадава кад у овој Управи хара зељишна мафија тако да те донације користе да себи стекну ћар а донације ненамјенски троше, па су сви остали послови запостављени (премјер и успостава кат. некретнина)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анђа Зимић

13.03.2017 17:36

Заступник Шведске донације у РУГИПП-у је Анђа Зимић, која омогућује тој з.к. мафији да те донације сасвим ненамјенски итроше, а њима даје напојнице у кешу и на друге начине.

Name

РУГИП

13.03.2017 17:50

Крим руководство у РУГИПП усмјерава ту донацију у послове који нису приоритет, па чак и непотребни (дигитализација архива, улога жене у катастру нек...), а та РГУ мафија је; Комљеновић, Деурић, Ћана, Даниела, Мишковић, Станковић, Бајић, Мишковић, Предраговић, Ракуљ...

Name

ЦИЛАП

13.03.2017 17:57

Пројекат ЦИЛАП који предводи ђаво Анђа је промашен 100%, па је тај ђаво завела мафију у РУГИП-у тако да милионске донације троше у проводе, награде/поклоне. Треба Сипа ући у ове послове!

Name

друштво ниж. и гедета

13.03.2017 18:16

У припреми је извјештај свим амбасадама у БиХ које су донирале у РУГИПП гдје су утрошене милионске донације, наравно уз саучесништво Руководних РУГИП, а који ће сачинити удружење инж. и геодета РС.

Name

портал ругипп

13.03.2017 18:01

Треба ући у портал ргу-вијести, па ће се видјети у шта се троше те донације, а што све аминује дир."Гузовача" са својих 39 руководиоца/савјетника,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вики

14.03.2017 08:02

У којој области не влада интересна мафија закон се примјењује на непослуснике......

ОДГОВОРИТЕ