Javna uprava u BiH ne bilježi napredak

Transparensi international BiH predstavio je danas u Sarajevu rezultate trećeg izvještaja monitorniga reforme jevne uprave za 2015-u i 2016-u godinu.
Monitoring pokazuje da javna uprava u oblasti transparentnosti, odgovornosti i integriteta nije zabilježila napredak, jer napredak u oblasti upravljanja ljudskim resursima je slabiji nego ranijih godina dok je upravljanje javnim finsijama ostalo na istom nivou.

Bosna i Hercegovina 13.03.2017 | 14:25
Javna uprava u BiH ne bilježi napredak
"Od kvaliteta reforme javne uprave zavisi ekonomski razvoj zemlje, privlačenje investicija i smanjenje nezaposlenisti'', kaže ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, čija je zemlja do sada u ovaj projekat uložila devet miliona maraka.

Naglasio je da je reforma javne uprave značajna na putu BiH ka Evropskoj uniji. On je izrazio žaljenje zbog dva poslednja izvještaja koji su pokazali da javna uprava nije efikasna i da postoji ordređen nivo korupcije.

Ni treći izvještaj o reformi javne uprave u BiH nije ohrabrujući. Osim korupcije, kako je navedeno, problem je i transparentnost, jer javna uprava, koja bi trebala da bude u službi građana kao da postoji samo radi sebe, odnosno zbog zaposlenih kojih je i dalje previše a povećan je i broj zapošljavanja po tzv.ugovorima o djelu.

Kancelarija za reformu javne uprave BiH, koja ima savjetodavnu ulogu, do sada je uradila niz strategija čiji je cilj unapređenje rada javne uprave, jačanje njihove odgovornosti i otvorensti prema građanima, ali ne može uticati na uočene nepravilnosti i prisustvo korupcije u tim organizacijama. 

,,Radi se o ključnom problemu u BiH koji se ne može riješiti bez vladavine prava. Najvažnije je da na polju borbe protiv korupcije institucije koje su za to zadužene, prije svega pravosuđe, rade svoj posao.Mora se ući u snažan proces borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije jer je to glasni uslov za sve reforme i ekonomski napredak zemlje'', rekao je koordinator Kancelarije za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćizulan.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

službenik

13.03.2017 17:24

Švedska je uložila i sada donira u Geodetskoj upravi RS. RUGIPP, ali zabadava kad u ovoj Upravi hara zeljišna mafija tako da te donacije koriste da sebi steknu ćar a donacije nenamjenski troše, pa su svi ostali poslovi zapostavljeni (premjer i uspostava kat. nekretnina)...

ODGOVORITE
Name

Anđa Zimić

13.03.2017 17:36

Zastupnik Švedske donacije u RUGIPP-u je Anđa Zimić, koja omogućuje toj z.k. mafiji da te donacije sasvim nenamjenski itroše, a njima daje napojnice u kešu i na druge načine.

Name

RUGIP

13.03.2017 17:50

Krim rukovodstvo u RUGIPP usmjerava tu donaciju u poslove koji nisu prioritet, pa čak i nepotrebni (digitalizacija arhiva, uloga žene u katastru nek...), a ta RGU mafija je; Komljenović, Deurić, Ćana, Daniela, Mišković, Stanković, Bajić, Mišković, Predragović, Rakulj...

Name

CILAP

13.03.2017 17:57

Projekat CILAP koji predvodi đavo Anđa je promašen 100%, pa je taj đavo zavela mafiju u RUGIP-u tako da milionske donacije troše u provode, nagrade/poklone. Treba Sipa ući u ove poslove!

Name

društvo niž. i gedeta

13.03.2017 18:16

U pripremi je izvještaj svim ambasadama u BiH koje su donirale u RUGIPP gdje su utrošene milionske donacije, naravno uz saučesništvo Rukovodnih RUGIP, a koji će sačiniti udruženje inž. i geodeta RS.

Name

portal rugipp

13.03.2017 18:01

Treba ući u portal rgu-vijesti, pa će se vidjeti u šta se troše te donacije, a što sve aminuje dir."Guzovača" sa svojih 39 rukovodioca/savjetnika,,,

ODGOVORITE
Name

Viki

14.03.2017 08:02

U kojoj oblasti ne vlada interesna mafija zakon se primjenjuje na neposlusnike......

ODGOVORITE