НДП: Пријава против Бакира и Софтића

Народни демократски покрет данас је Тужилаштву Босне и Херцеговине упутио кривичне пријаве против проф. др. Сакиба Софтића , самозваног агента Босне и Херцеговине пред Судом правде у Хагу и против Бакира Изетбеговића , бошњачког члана Предсједништва Босне и Херцеговине, због основане сумње да су починили кривична дјела реализацијом покушаја да поднесу захтјев за ревизију пресуде код Међународног суда правде у Хагу из спора између Босне и Херцеговине и СР Југославије који је окончан 2007. године.

Република Српска 13.03.2017 | 11:40
НДП: Пријава против Бакира и Софтића
Правни тим који се бавио израдом тужбе сматра да постоји основа за сумњу да је Сакиб Софтић својим радњама без одговарајућег институционалног овлаштења пред Судом правде у Хагу починио кривично дјело лажног представљања и неовлашћеног вршења службене радње из члана 369. Кривичног закона Федерације БиХ, саопштено је из НДП-а.

Даље се наводи да правни тим који се бавио израдом тужбе, такође, сматра да постоји основа за сумњу да је Бакир Изетбеговић својим радњама у вези са дјеловањем Сакиба Софтића без одговарајућег институционалног овлаштења пред Судом правде у Хагу починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја из члана 220. Кривичног законика БиХ.

НДП сматра да ово питање, од како је отворено, има правни карактер са озбиљним политичким импликацијама због чега су се опредјелили да цијела ова ситуација буде ријешена правним средствима пред правосудним органима БиХ, а не политичким средствима.

"Вјерујући да Тужилаштво и Суд БиХ имају обавезу да у сваком правосудном предмету искажу непристрасност, професионалност и ефикасност очекујемо од Тужилаштва БиХ да ову пријаву узме у разматрање у што краћем року и да искаже ефикасност у поступању једнаку случајевима које ово Тужилаштво исказало у вези са одржаним референдумом о Дану Републике Српске из септембра 2016.године , као и у вези са учешћем јединице Оружаних снага БиХ у обиљежавању и слављењу Дана Републике Српске 9.јануара 2017.године", каже се у саопштењу НДП.

БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Xxл

13.03.2017 11:20

Цавицу, Миле вас је вјесто увукао на свој терен и насјели сте зестоко, вјесто вас је увукао у дневнополитицке игре којима нема краја, а народ сто зиви у биједи, кога брига, е мој Цавицу, ја мислио ти си мудрија глава ,кад оно .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

13.03.2017 11:40

Испаде Цава глуп ко канта.Баја је ЈЕДАН.

Name

АР

13.03.2017 12:46

Багро глупа толико сте безобразни да је теско повјеровати.Тузакате се ко да сте у вртицу.И покусавате упорно да увуцете И овај гладни народ.Ј...а вас ревизија и тузба Радите стоко Радите И надјите које радно мјесто али не за своје родјаке И кумове него обицан народ запослите.

Name

Саса

13.03.2017 12:56

Требали сте и Додика пријавити када је радио Референдум. Али види се да вас Миле развлаци као канту.

Name

Ре

13.03.2017 13:56

Миле је један велики господин за многе и у позицији и опозицији. Ови су само махалусе и тузибабе.

Name

милос

13.03.2017 13:58

И сада ако та тузба НДП буде одбијена из било ког разлога, СНСД це бити први којиц хе оптузити НДП да има неспособан 'правни тим' који не зна саставити/написати најобицнију тузбу, а као хоце да воде ентитет/дрзаву.

Name

камелеон

13.03.2017 12:49

Како би смањили притисак на тужиоце, а самим тим и корупцију у Тужилаштву БиХ, у тој институцији све гласније се говори да на сложенијим предметима треба да раде тимови од по неколико тужилаца, а не само један, како је то сада случај.На тај начин, сматрају, драстично би се смањио утицај на Тужилаштво БиХ, тачније на тужиоце, које би као тим било веома тешко, готово немогуће поткупити, подмитити или на било који начин утицати на њих, њихове одлуке или их опструисати у раду. Ово је недопостиво. До сада се новац давао само једном а они ових хоће да се даје групи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брависимо

13.03.2017 12:54

Момци само напред, утрка ко је веци и кориснији *диот траје вец деценијама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

13.03.2017 13:13

Чудо једно на какве је све жртве спреман НДП да би српском народу било боље. Ма свецима их прогласити треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хајмо се кладити

13.03.2017 14:02

Сацекајмо да видим о дали це залба правног тима бити прихвацена или це бити одбијена ради неког правног разлога. А ако буде одбијена одмах ето првог СНСД да јавно казе да 'тамо неки НДП-ов правни тим' не зна саставити обицну тузбу а НДП би да води дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

13.03.2017 14:05

Онако искрено мени се не свидјају ови 'самостални стрелци' Умјесто да све српске странке [власт и опзиција] сједу скупа и тузе Бакира и Софтица они то раде појединацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезак предмет

13.03.2017 14:13

Тезак предмет.Судство нам је преоптерецено.Зао ми судија.Стварно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таман

13.03.2017 15:05

Таман за велики правни систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

13.03.2017 15:23

Дајте Војина Мијатовића да лично однесе тужбу. Ионако је беспослен у Сарајеву а преузео је одређене обавезе од својих налогодаваца из СНСДа .Ово поштом је непоуздано. Кад тужиоци виде Војина препашће се и одмах прихватити тужбу. Само што ће то тад бити тужба Миле Додика а не пропалог НДпа. А то и јесте циљ. Кад Војин дрекне тужиоци це попадати а Чавић се дзаба трудио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.03.2017 15:43

Па Цавицу сто неподнесе кривицну пријаву против Баје за референдум а .Врана врани невади оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор Братунац

13.03.2017 16:08

Па засто господине Цавицу и у Сребреници и у Братунцу цините скупстинску вецину са Сда .То су мјеста страдања српског народа. Вас одборник у Братунцу је зестоко са Рамизом Салкицем у русилацкој мисији српске скупстинске вецине.Ја се надам да це те ви поправити ситуацију и утицати на то да се у Братунцу направи српска скуп вецина.