NDP: Prijava protiv Bakira i Softića

Narodni demokratski pokret danas je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uputio krivične prijave protiv prof. dr. Sakiba Softića , samozvanog agenta Bosne i Hercegovine pred Sudom pravde u Hagu i protiv Bakira Izetbegovića , bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela realizacijom pokušaja da podnesu zahtjev za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde u Hagu iz spora između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije koji je okončan 2007. godine.

Republika Srpska 13.03.2017 | 11:40
NDP: Prijava protiv Bakira i Softića
Pravni tim koji se bavio izradom tužbe smatra da postoji osnova za sumnju da je Sakib Softić svojim radnjama bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje iz člana 369. Krivičnog zakona Federacije BiH, saopšteno je iz NDP-a.

Dalje se navodi da pravni tim koji se bavio izradom tužbe, takođe, smatra da postoji osnova za sumnju da je Bakir Izetbegović svojim radnjama u vezi sa djelovanjem Sakiba Softića bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 220. Krivičnog zakonika BiH.

NDP smatra da ovo pitanje, od kako je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredjelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima.

"Vjerujući da Tužilaštvo i Sud BiH imaju obavezu da u svakom pravosudnom predmetu iskažu nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost očekujemo od Tužilaštva BiH da ovu prijavu uzme u razmatranje u što kraćem roku i da iskaže efikasnost u postupanju jednaku slučajevima koje ovo Tužilaštvo iskazalo u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike Srpske iz septembra 2016.godine , kao i u vezi sa učešćem jedinice Oružanih snaga BiH u obilježavanju i slavljenju Dana Republike Srpske 9.januara 2017.godine", kaže se u saopštenju NDP.

BN televizija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Xxl

13.03.2017 11:20

Cavicu, Mile vas je vjesto uvukao na svoj teren i nasjeli ste zestoko, vjesto vas je uvukao u dnevnopoliticke igre kojima nema kraja, a narod sto zivi u bijedi, koga briga, e moj Cavicu, ja mislio ti si mudrija glava ,kad ono .....

ODGOVORITE
Name

X

13.03.2017 11:40

Ispade Cava glup ko kanta.Baja je JEDAN.

Name

AR

13.03.2017 12:46

Bagro glupa toliko ste bezobrazni da je tesko povjerovati.Tuzakate se ko da ste u vrticu.I pokusavate uporno da uvucete I ovaj gladni narod.J...a vas revizija i tuzba Radite stoko Radite I nadjite koje radno mjesto ali ne za svoje rodjake I kumove nego obican narod zaposlite.

Name

Sasa

13.03.2017 12:56

Trebali ste i Dodika prijaviti kada je radio Referendum. Ali vidi se da vas Mile razvlaci kao kantu.

Name

Re

13.03.2017 13:56

Mile je jedan veliki gospodin za mnoge i u poziciji i opoziciji. Ovi su samo mahaluse i tuzibabe.

Name

milos

13.03.2017 13:58

I sada ako ta tuzba NDP bude odbijena iz bilo kog razloga, SNSD ce biti prvi kojic he optuziti NDP da ima nesposoban 'pravni tim' koji ne zna sastaviti/napisati najobicniju tuzbu, a kao hoce da vode entitet/drzavu.

Name

kameleon

13.03.2017 12:49

Kako bi smanjili pritisak na tužioce, a samim tim i korupciju u Tužilaštvu BiH, u toj instituciji sve glasnije se govori da na složenijim predmetima treba da rade timovi od po nekoliko tužilaca, a ne samo jedan, kako je to sada slučaj.Na taj način, smatraju, drastično bi se smanjio uticaj na Tužilaštvo BiH, tačnije na tužioce, koje bi kao tim bilo veoma teško, gotovo nemoguće potkupiti, podmititi ili na bilo koji način uticati na njih, njihove odluke ili ih opstruisati u radu. Ovo je nedopostivo. Do sada se novac davao samo jednom a oni ovih hoće da se daje grupi.

ODGOVORITE
Name

bravisimo

13.03.2017 12:54

Momci samo napred, utrka ko je veci i korisniji *diot traje vec decenijama!

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

13.03.2017 13:13

Čudo jedno na kakve je sve žrtve spreman NDP da bi srpskom narodu bilo bolje. Ma svecima ih proglasiti treba.

ODGOVORITE
Name

hajmo se kladiti

13.03.2017 14:02

Sacekajmo da vidim o dali ce zalba pravnog tima biti prihvacena ili ce biti odbijena radi nekog pravnog razloga. A ako bude odbijena odmah eto prvog SNSD da javno kaze da 'tamo neki NDP-ov pravni tim' ne zna sastaviti obicnu tuzbu a NDP bi da vodi drzavu

ODGOVORITE
Name

Milos

13.03.2017 14:05

Onako iskreno meni se ne svidjaju ovi 'samostalni strelci' Umjesto da sve srpske stranke [vlast i opzicija] sjedu skupa i tuze Bakira i Softica oni to rade pojedinacno

ODGOVORITE
Name

Tezak predmet

13.03.2017 14:13

Tezak predmet.Sudstvo nam je preoptereceno.Zao mi sudija.Stvarno.

ODGOVORITE
Name

Taman

13.03.2017 15:05

Taman za veliki pravni sistem.

ODGOVORITE
Name

Sudija

13.03.2017 15:23

Dajte Vojina Mijatovića da lično odnese tužbu. Ionako je besposlen u Sarajevu a preuzeo je određene obaveze od svojih nalogodavaca iz SNSDa .Ovo poštom je nepouzdano. Kad tužioci vide Vojina prepašće se i odmah prihvatiti tužbu. Samo što će to tad biti tužba Mile Dodika a ne propalog NDpa. A to i jeste cilj. Kad Vojin drekne tužioci ce popadati a Čavić se dzaba trudio.

ODGOVORITE
Name

Istina

13.03.2017 15:43

Pa Cavicu sto nepodnese krivicnu prijavu protiv Baje za referendum a .Vrana vrani nevadi oci.

ODGOVORITE
Name

profesor Bratunac

13.03.2017 16:08

Pa zasto gospodine Cavicu i u Srebrenici i u Bratuncu cinite skupstinsku vecinu sa Sda .To su mjesta stradanja srpskog naroda. Vas odbornik u Bratuncu je zestoko sa Ramizom Salkicem u rusilackoj misiji srpske skupstinske vecine.Ja se nadam da ce te vi popraviti situaciju i uticati na to da se u Bratuncu napravi srpska skup vecina.