Одгођено суђење Викићу, Пушини...

Почетак суђења у случају "Велики парк", у којем су оптужени бивши командант Специјалне јединице МУП-а БиХ Драган Викић и бивши министар унутрашњих послова БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, одгођено је на неодређено вријеме, преносе агенције.

Босна и Херцеговина 13.03.2017 | 10:14
Одгођено суђење Викићу, Пушини...
Наиме, ново рочиште за почетак главног претреса у том случају бит ће накнадно заказано. Сви оптужени раније су на рочишту за изјашњење о кривици негирали наводе о ратним злочинима који им се стављају на терет.

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу која Нермина Узуновића и Младена Човчића терети да су у својству припадника јединице резервног састава Специјалне јединице, заједно с њима познатима припадницима Специјалне јединице и припадницима јединице резервног састава починили убиство заробљених припадника бивше ЈНА
у априлу 1992. године у Великом парку у Сарајеву.

Оптуженима је стављено на терет да су у својству команданта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву у априлу 1992. године знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су, противно Женевским конвенцијама и одредбама међународног хуманитарног права које дефинишу поступање са ратним заробљеницима, убијени рафалним пуцањем из ватреног оружја.

У томе су учествовали Узуновић и Човчић, те друга лица. Након убиства, тијела припадника ЈНА су склоњена и одвезена с циљем да се уклоне и прикрију докази.

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених су пронађени, а за осталима се још трага.

Оптуженима је на терет стављено да су као припадници полицијских и безбједносних структура, који су се налазили на својим положајима или у близини мјеста злочина, били информисани о злочину или лично свједочили почињењу злочина, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела.

Тужилаштво БиХ раније је саопштило да је у овом предмету спровело дуготрајну, детаљну и темељну истрагу, у којој је саслушано више десетина свједока и прикупљена велика количина доказног материјала, те да ће наводе оптужнице доказивати позивањем више од 80 свједока и прилагањем око 400 доказних материјала.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дзоо

13.03.2017 10:05

Прво треба тузиластво саслусати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

13.03.2017 10:11

''Објективно'' бх тужилаштвои судство је увело у праксу суђења, заблуду приликом извшења кривичног дјела, па ме не чуди да и у овом случају, извршиоци ратног злочина буду ослобођени за кривично дјело које су неспорно починили, јер су били у заблуди, да је у аутоматским пушкама којима су пуцали, бојева муниција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.03.2017 11:34

Ти хтиједо нешто рећи, али невијерујем да и сам знаш шта !

Name

рере

13.03.2017 12:19

А ти покуша нешто разумјети али те не иде. Да ти помогнем, Пронађи на интернету пресуду злочинцима из Горажда, који су код мјеста Кукавице у близини Рогатице, напали збијег у којем су се налазили српски цивили, жене, дјеца и старци, протјерани из Горажда. У нападу су убили 26-ро цивила што је суд тзв бих доказао. Али пресуда је била ослобађајућа јер су по мишљењу суда, злочинци били у стварној заблуди да су у колони цивили јер колона није најављена да ће проћи на мјесту гдје су они поставили засједу.

Name

камелеон

13.03.2017 11:18

Расписати потјерницу за Херендом Неџадом и тражити његово изручење од Холандије. Много би се тога ријешило, кад је у питању Сарајево у рату и ратне преваре и подвале СДА.

ОДГОВОРИТЕ