Odgođeno suđenje Vikiću, Pušini...

Početak suđenja u slučaju "Veliki park", u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić i bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, odgođeno je na neodređeno vrijeme, prenose agencije.

Bosna i Hercegovina 13.03.2017 | 10:14
Odgođeno suđenje Vikiću, Pušini...
Naime, novo ročište za početak glavnog pretresa u tom slučaju bit će naknadno zakazano. Svi optuženi ranije su na ročištu za izjašnjenje o krivici negirali navode o ratnim zločinima koji im se stavljaju na teret.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika bivše JNA
u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Optuženima je stavljeno na teret da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su, protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definišu postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

U tome su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica. Nakon ubistva, tijela pripadnika JNA su sklonjena i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, te da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dzoo

13.03.2017 10:05

Prvo treba tuzilastvo saslusati.

ODGOVORITE
Name

Лија

13.03.2017 10:11

''Објективно'' бх тужилаштвои судство је увело у праксу суђења, заблуду приликом извшења кривичног дјела, па ме не чуди да и у овом случају, извршиоци ратног злочина буду ослобођени за кривично дјело које су неспорно починили, јер су били у заблуди, да је у аутоматским пушкама којима су пуцали, бојева муниција.

ODGOVORITE
Name

re

13.03.2017 11:34

Ti htijedo nešto reći, ali nevijerujem da i sam znaš šta !

Name

рере

13.03.2017 12:19

А ти покуша нешто разумјети али те не иде. Да ти помогнем, Пронађи на интернету пресуду злочинцима из Горажда, који су код мјеста Кукавице у близини Рогатице, напали збијег у којем су се налазили српски цивили, жене, дјеца и старци, протјерани из Горажда. У нападу су убили 26-ро цивила што је суд тзв бих доказао. Али пресуда је била ослобађајућа јер су по мишљењу суда, злочинци били у стварној заблуди да су у колони цивили јер колона није најављена да ће проћи на мјесту гдје су они поставили засједу.

Name

kameleon

13.03.2017 11:18

Raspisati potjernicu za Herendom Nedžadom i tražiti njegovo izručenje od Holandije. Mnogo bi se toga riješilo, kad je u pitanju Sarajevo u ratu i ratne prevare i podvale SDA.

ODGOVORITE