Тајна веза Трампа и Викиликса

Доналд Трамп је једном приликом док је био председнички кандидат изјавио “Ја волим Викиликс”. Он свакако има добрих разлога за то, јер су му нека од открића организације “Викиликс” помогла у кампањи.

Свијет 13.03.2017 | 07:54
Тајна веза Трампа и Викиликса
Међутим, новинар “Фореигн Полицy-ја” Макс Бут сматра да ту постоји нека тајна веза између америчког председника и организације Џулијана Асанжа.

Као председник Доналд Трамп се није ни осврнуо на недавну вест о томе да је  “Викиликс” почео да објављује велики број докумената о томе како Централнообавештајна агенција (ЦИА) прислушкује људе и крије тајне од технолошких гиганата како би експлоатисала њихове уређаје за шпијунске сврхе.

За то откриће многи експерти тврде да би могло да има много веће последице него откривање тајни Националне безбедносне агенције (НСА) за које је заслужан Едвард Сноуден.

Из ЦИА су рекли да неће коментарисати аутентичност докумената које је објавио “Wикилеакс”, али су рекли да је њиховим објављивањем угрожена безбедност САД.

Ипак Трамп се понаша као да није ни приметио да је обавештајна заједница под његовом командом претрпела крађу података.

Он је међутим одлучио да не коментарише, јер му заправо одговара то што је “Викиликс” урадио.

Открића “Викиликса” о ЦИА уследила су само неколико дана након што је Трамп оптужио свог претходника Барака Обаму и Федерални биро за истрагу (ФБИ) да су га прислушкивали у току предизборне кампање.

Његове оптужбе су уследиле као контранапад након што су поново чланови његове администрацеије оптужених за везе са Русијом.

И како Трамп није пружио ниједан доказ да су он и његови сарадници били прислушкивани, одједном се огласио “Викиликс” са бројним документима о томе како ЦИА може да шпијунира цео свет преко електронских уређаја које свакодневно употребљамо.

Новинар Бут верује да то није случајност.

Викиликс” је познат по томе да објављује открића баш у том периоду када могу да изазову максимални политички утицај.

Објавио је 20.000 украдених мејлова сарадника Хилари Клинтон три дана пре конвенције демократа у јулу 2016. године.

Тако је утицао на објављивање вести о томе како је демократска странка саботирала свог члана сенатора Бернија Сандерса како би Хилари Клинтон победила у унутрастраначким изборима.

Кампања Хилари Клинтон је тиме претрпела велику штету, а профитирао је Трамп.

Како пише “Фореигн полицy”, “Викиликс” који је често објављивао америчке тајне, али никада није руске, у америчкој обавештајној заједници се сматра сарадником руских обавештајних служби.

Канцеларија директора Националне обавештајне службе је у јануару објавила процене према којима је са велико сигурношчу убеђена да руске војнообавештајне службе достављају материјал “Викиликсу”.

Оснивач "Викиликса" већ годинама живи у еквадорској амбасади у Лондону, јер страхује да ће га изручити Америци, где је под истрагом због објављивања државних тајни.

С обзиром на то да је Трамп стално под оптужбама за везе а Русима, није ни чудо што лист пише о томе како је “Викиликс” постао део његове администрације.

Ипак, треба приметити да стручњаци сматрају да у ЦИА није упао неки страни хакер, већ су документа "Викиликсу" највероватније доставили инсајдери - бивши или садашњи запослени у Агенцији.

Међутим, било да Трамп и “Викиликс” сарађују или да су у питању случајности, јесно је да, бар за сада, Трамп профитира од открића ове организације.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар