Tajna veza Trampa i Vikiliksa

Donald Tramp je jednom prilikom dok je bio predsednički kandidat izjavio “Ja volim Vikiliks”. On svakako ima dobrih razloga za to, jer su mu neka od otkrića organizacije “Vikiliks” pomogla u kampanji.

Svijet 13.03.2017 | 07:54
Tajna veza Trampa i Vikiliksa
Međutim, novinar “Foreign Policy-ja” Maks But smatra da tu postoji neka tajna veza između američkog predsednika i organizacije Džulijana Asanža.

Kao predsednik Donald Tramp se nije ni osvrnuo na nedavnu vest o tome da je  “Vikiliks” počeo da objavljuje veliki broj dokumenata o tome kako Centralnoobaveštajna agencija (CIA) prisluškuje ljude i krije tajne od tehnoloških giganata kako bi eksploatisala njihove uređaje za špijunske svrhe.

Za to otkriće mnogi eksperti tvrde da bi moglo da ima mnogo veće posledice nego otkrivanje tajni Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) za koje je zaslužan Edvard Snouden.

Iz CIA su rekli da neće komentarisati autentičnost dokumenata koje je objavio “Wikileaks”, ali su rekli da je njihovim objavljivanjem ugrožena bezbednost SAD.

Ipak Tramp se ponaša kao da nije ni primetio da je obaveštajna zajednica pod njegovom komandom pretrpela krađu podataka.

On je međutim odlučio da ne komentariše, jer mu zapravo odgovara to što je “Vikiliks” uradio.

Otkrića “Vikiliksa” o CIA usledila su samo nekoliko dana nakon što je Tramp optužio svog prethodnika Baraka Obamu i Federalni biro za istragu (FBI) da su ga prisluškivali u toku predizborne kampanje.

Njegove optužbe su usledile kao kontranapad nakon što su ponovo članovi njegove administraceije optuženih za veze sa Rusijom.

I kako Tramp nije pružio nijedan dokaz da su on i njegovi saradnici bili prisluškivani, odjednom se oglasio “Vikiliks” sa brojnim dokumentima o tome kako CIA može da špijunira ceo svet preko elektronskih uređaja koje svakodnevno upotrebljamo.

Novinar But veruje da to nije slučajnost.

Vikiliks” je poznat po tome da objavljuje otkrića baš u tom periodu kada mogu da izazovu maksimalni politički uticaj.

Objavio je 20.000 ukradenih mejlova saradnika Hilari Klinton tri dana pre konvencije demokrata u julu 2016. godine.

Tako je uticao na objavljivanje vesti o tome kako je demokratska stranka sabotirala svog člana senatora Bernija Sandersa kako bi Hilari Klinton pobedila u unutrastranačkim izborima.

Kampanja Hilari Klinton je time pretrpela veliku štetu, a profitirao je Tramp.

Kako piše “Foreign policy”, “Vikiliks” koji je često objavljivao američke tajne, ali nikada nije ruske, u američkoj obaveštajnoj zajednici se smatra saradnikom ruskih obaveštajnih službi.

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe je u januaru objavila procene prema kojima je sa veliko sigurnošču ubeđena da ruske vojnoobaveštajne službe dostavljaju materijal “Vikiliksu”.

Osnivač "Vikiliksa" već godinama živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, jer strahuje da će ga izručiti Americi, gde je pod istragom zbog objavljivanja državnih tajni.

S obzirom na to da je Tramp stalno pod optužbama za veze a Rusima, nije ni čudo što list piše o tome kako je “Vikiliks” postao deo njegove administracije.

Ipak, treba primetiti da stručnjaci smatraju da u CIA nije upao neki strani haker, već su dokumenta "Vikiliksu" najverovatnije dostavili insajderi - bivši ili sadašnji zaposleni u Agenciji.

Međutim, bilo da Tramp i “Vikiliks” sarađuju ili da su u pitanju slučajnosti, jesno je da, bar za sada, Tramp profitira od otkrića ove organizacije.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar