Лидери ЕУ критиковали Турску

Неколико лидера земаља Европске уније (ЕУ) критиковали су Турску због све већег спора и покушаја турске владе да одржи митинге у европским земљама, преноси ББЦ.

Свијет 13.03.2017 | 07:47
Лидери ЕУ критиковали Турску
Предсједник Реџеп Таyyип Ердоган оптужио је Њемачку и Холандију за нацизам након што су званичници у тим земљама блокирали митинг.

Премијер Холандије Марк Рутте назвао је Ердоганове коментаре неприхватљивим, док је њемачки министар спољних послова рекао да се нада да ће се Турска вратити својим осјећајима.

Дански лидери су одложили планирани састанак с Ердоганом. Премијер ове земље Ларс Локке Расмуссен је рекао да је забринут што су демократски принципи под великим притиском у Турској. Он је додао да је одгођен састанак.

Скупови имају циљ подстаћи велики број Турака који живе у Европи да гласају на референдуму за проширење овлаштења предсједника. Међутим, планирани скупови у Њемачкој, Аустрији и Холандији су блокирани након што су званичници казали да ће то нарушити сигуроност у земљама и да би митинзи могли потпирити тензије.

Скуп у Француској ипак је кренуо након што су локални званичници саопштили како не представља пријетњу.

Везе између турских и холандских лидера су постале посебно напете током викенда након што је турским министрима забрањено присуствовање митингу у Ротердаму, а министрица за породична питања Турске је отпраћена до њемачке границе.

"Ја сам рекао да сам мислио како је нацизам готов, али сам се преварио. Нацизам је жив на западу", рекао је Ердоган.

Извор: клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боб

13.03.2017 07:11

ОВИ ТУРЦИ НИСУ НОРМАЛНИ.ОДААКЛЕ ИМ ИДЕЈА ДА МИТИНГУЈУ НА ТЕРИТОРИЈАМА ДРУГИХ ЗЕМАЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

13.03.2017 07:15

Француска је најнасељенија држава Еу муслиманима,они нипошто не могу да се са њима каче јер би онда имали 10-15 милиона људи на улици.Само због тога су Турцима дозволили оно што су дозволили,нису радили оно што је паметно и зато је то земља која ће прва замјенити власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

13.03.2017 07:33

Остани ту гдје си и види ста цес са Курдима , Европу не дирај.

ОДГОВОРИТЕ