Lideri EU kritikovali Tursku

Nekoliko lidera zemalja Evropske unije (EU) kritikovali su Tursku zbog sve većeg spora i pokušaja turske vlade da održi mitinge u evropskim zemljama, prenosi BBC.

Svijet 13.03.2017 | 07:47
Lideri EU kritikovali Tursku
Predsjednik Redžep Tayyip Erdogan optužio je Njemačku i Holandiju za nacizam nakon što su zvaničnici u tim zemljama blokirali miting.

Premijer Holandije Mark Rutte nazvao je Erdoganove komentare neprihvatljivim, dok je njemački ministar spoljnih poslova rekao da se nada da će se Turska vratiti svojim osjećajima.

Danski lideri su odložili planirani sastanak s Erdoganom. Premijer ove zemlje Lars Lokke Rasmussen je rekao da je zabrinut što su demokratski principi pod velikim pritiskom u Turskoj. On je dodao da je odgođen sastanak.

Skupovi imaju cilj podstaći veliki broj Turaka koji žive u Evropi da glasaju na referendumu za proširenje ovlaštenja predsjednika. Međutim, planirani skupovi u Njemačkoj, Austriji i Holandiji su blokirani nakon što su zvaničnici kazali da će to narušiti siguronost u zemljama i da bi mitinzi mogli potpiriti tenzije.

Skup u Francuskoj ipak je krenuo nakon što su lokalni zvaničnici saopštili kako ne predstavlja prijetnju.

Veze između turskih i holandskih lidera su postale posebno napete tokom vikenda nakon što je turskim ministrima zabranjeno prisustvovanje mitingu u Roterdamu, a ministrica za porodična pitanja Turske je otpraćena do njemačke granice.

"Ja sam rekao da sam mislio kako je nacizam gotov, ali sam se prevario. Nacizam je živ na zapadu", rekao je Erdogan.

Izvor: klix.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bob

13.03.2017 07:11

OVI TURCI NISU NORMALNI.ODAAKLE IM IDEJA DA MITINGUJU NA TERITORIJAMA DRUGIH ZEMALJA.

ODGOVORITE
Name

Eu

13.03.2017 07:15

Francuska je najnaseljenija država Eu muslimanima,oni nipošto ne mogu da se sa njima kače jer bi onda imali 10-15 miliona ljudi na ulici.Samo zbog toga su Turcima dozvolili ono što su dozvolili,nisu radili ono što je pametno i zato je to zemlja koja će prva zamjeniti vlast.

ODGOVORITE
Name

Igor

13.03.2017 07:33

Ostani tu gdje si i vidi sta ces sa Kurdima , Evropu ne diraj.

ODGOVORITE