Русија једва чека боље односе са САД

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је Русија нестрпљива по питању побољшавања билатералних односа са САД, али је и констатовао да се Америка понижава својом "опсесијом" око умијешаности Москве у предсједничке изборе у тој земљи прошле године.

Свијет 12.03.2017 | 21:12
Русија једва чека боље односе са САД
"Ми бисмо свакако очекивали да наши контакти буду чешћи, дубљи, како би сјели и онда међусобно разговарали јер смо имали прилично значајну паузу у нашим билатералним односима", рекао је Песков за Си-Ен-Ен.

Према његовим ријечима, за земље попут Русије и САД "неопростиво" је непостојање дијалога, пренео је АФП.

Трамп и руски предсједник Владимир Путин сагласили су се раније ове године да развијају односе на равноправном нивоу и успоставе "праву координацију" за борбу против Исламске државе у Сирији, саопштио је Кремљ.

Песков је то поновио тај став у интервјуу за Си-Ен-Ен, али је позвао на САД да учине више за почетак дијалога. "Трамп не крије да није сагласан у многим стварима са Русијом, али је он довољно прагматичан да каже да морамо да разговарамо. Морамо да упоредимо наше ставове како бисмо пронашли заједнички језик", поручио је Песков.

Портпрол Кремља осврнуо се и на тврдње америчких обавјештајаца да се Русија мијешала у предсједничке изборе у САД прошле године.

На питање да ли су Руси били у дослуху са Трамповим сарадницима прошле године, он је рекао да је одговор "једноставан" и да је негативан, пренио је Политико у европском издању.

"Чињеница да се Русија демонизује у том смислу веома је чудна за нас. И нама је заиста жао због тога, јер нас цијела ситуација удаљава од перспективе довођења наших односа у боље стање", рекао је Песков.

Песков је нагласио да Путинова влада нема намјеру да се мијеша у националне послове друге земље и оцијенио да је понижавајуће што је Кремљ, како је рекао, изненада постао ноћна мора за САД.

"Ми искрено не можемо да разумијемо зашто су амерички народ и амерички политичари започели процес сопственог понижавања. Ви се понижавате говорећи да друга земља може да интервенише у ваш изборни процес", рекао је Песков.

Портпарол Кремља је поручио да би било "једноставно немогуће" за Кремљ да олако утиче на изборе "најмоћније земље на свијету".

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар