Rusija jedva čeka bolje odnose sa SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija nestrpljiva po pitanju poboljšavanja bilateralnih odnosa sa SAD, ali je i konstatovao da se Amerika ponižava svojom "opsesijom" oko umiješanosti Moskve u predsjedničke izbore u toj zemlji prošle godine.

Svijet 12.03.2017 | 21:12
Rusija jedva čeka bolje odnose sa SAD
"Mi bismo svakako očekivali da naši kontakti budu češći, dublji, kako bi sjeli i onda međusobno razgovarali jer smo imali prilično značajnu pauzu u našim bilateralnim odnosima", rekao je Peskov za Si-En-En.

Prema njegovim riječima, za zemlje poput Rusije i SAD "neoprostivo" je nepostojanje dijaloga, preneo je AFP.

Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin saglasili su se ranije ove godine da razvijaju odnose na ravnopravnom nivou i uspostave "pravu koordinaciju" za borbu protiv Islamske države u Siriji, saopštio je Kremlj.

Peskov je to ponovio taj stav u intervjuu za Si-En-En, ali je pozvao na SAD da učine više za početak dijaloga. "Tramp ne krije da nije saglasan u mnogim stvarima sa Rusijom, ali je on dovoljno pragmatičan da kaže da moramo da razgovaramo. Moramo da uporedimo naše stavove kako bismo pronašli zajednički jezik", poručio je Peskov.

Portprol Kremlja osvrnuo se i na tvrdnje američkih obavještajaca da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u SAD prošle godine.

Na pitanje da li su Rusi bili u dosluhu sa Trampovim saradnicima prošle godine, on je rekao da je odgovor "jednostavan" i da je negativan, prenio je Politiko u evropskom izdanju.

"Činjenica da se Rusija demonizuje u tom smislu veoma je čudna za nas. I nama je zaista žao zbog toga, jer nas cijela situacija udaljava od perspektive dovođenja naših odnosa u bolje stanje", rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da Putinova vlada nema namjeru da se miješa u nacionalne poslove druge zemlje i ocijenio da je ponižavajuće što je Kremlj, kako je rekao, iznenada postao noćna mora za SAD.

"Mi iskreno ne možemo da razumijemo zašto su američki narod i američki političari započeli proces sopstvenog ponižavanja. Vi se ponižavate govoreći da druga zemlja može da interveniše u vaš izborni proces", rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je poručio da bi bilo "jednostavno nemoguće" za Kremlj da olako utiče na izbore "najmoćnije zemlje na svijetu".

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar