ШПА: Атлетику баскијски дерби за поглед ка Европи!

Фудбалери Атлетик Билбаа победили су у гостима Реал Сосиједад са 2:0 у првој недељној утакмици 27. кола шпанске Примере.  Да комшији цркне крава: Гарсија и Ињаки избацили Сосиједад из Лиге шампиона? Домаћину украден гол! Бодови се селе у Билбао.

Фудбал 12.03.2017 | 15:00
ШПА: Атлетику баскијски дерби за поглед ка Европи!
Гости из Билбаа су победом на стадиону Аноета у Сан Себастијану ушли у борбу за позицију за пласман у Лигу Европа.

Атлетик је до предности стигао у 28. минуту голом Раула Гарсије из једанаестерца који је минут раније скривио Ћави Пријето оборивши Јераја Алвареса у казненом простору.

Домаћина примљени гол није много пореметио, наставио је с офанзивном игром, али никако није успевао да дође до праве прилике за гол, док је Атлетик с друге стране задавао доста проблема одбрани Реал Сосиједада.

Гости су баскијски дерби решили почетком другог полувремена, односно 56. минуту када је Ињаки Вилијамс искористио грешку дефанзивца Реала, пресекао додавање ка голману и потом га лаганим ударцем савладао.

До краја сусрета оба тима имала су по неколико солидних покушаја, али промене резултата није било.

Реал Сосиједад заузима пето место са 48 бодова, четири више од седмопласираног Атлетик Билбаа.

Све је наводило на Реалову воденицу. И скорија традиција у међусобним сусретима која је подсећала Атлетик да од 2011. није славиоо на Аноети. И форма, односно податак да су гости из Билбаа на последњих осам лигашких утакмица на страни само два пута тресли противничке мреже. Распуцали су се у право време. Атлетик је у великом баскијском дербију савладао Реал Сосиједа са 2:0.

На први поглед можда ће неко помислити да су гости рутински стигли до бодова, али то није ни изблиза тачно мада су Лавови храбрије од домаћина ушли у меч и да није било голмана Херонима Рулија вероватно би и раније стигли до вођства. Овако, морали су да се стрпе до 28. минута када је прекаљени ас Реала Ћаби Пријето у својој 339. првенственој утакмици скривио први пенал у каријери. Сасвим непотребан. Раул Гарсија је оберучке прихватио поклон и довео Билбао у вођство.

Тек тада Реал Сосиједад креће са амбициознијим налетима. Кепа је, попут Рулија на другој страни, сигурно обављао свој део посла. Билбао је био на конопцима. Све док Алваро Одриозола и Ињиго Мартинез нису одлучили да му сами себи ископају руку. Аматерска грешка у одбрани дозволила је Ињакију Вилијамсу да дуплира предност Атлетика.

Ни то можда не би било довољно да у 71. минуту утакмице и судија Хозе Санчез није дао свој допринос коначном исходу. Раул Навас је постигао чист гол главом, Санчез га је поништио, чини се због наводног прекршаја у нападу. Није га било. Али није било ни гола. И Реал се у том тренутку помирио са поразом. Лига шампиона бежи му из видокруга. Атлетико Мадрид остао је на четири бода предности.

ПРИМЕРА - 27. коло:

Петак:

Еспањол - Лас Палмас 4:3 (2:1)
/Лопез 1, Морено 45+1, Пјати 53 пенал, Хурадо 74 – Лемос 31, 49, Гарсија 84/

Субота:

Валенсија – Хихон 1:1 (0:0)
/Мунир 85 - Чоп 60/

Севиља – Леганес 1:1 (1:1)
/Јоветић 43 - Пирес 3/

Малага – Алавес 1:2 (0:1)
/Карлос 71 - Федал 39, Мендез 90+1/

Гранада – Атлетико 0:1 (0:0)
/Гризман 84/

Недеља:

Реал Сосиједад – Атлетик Билбао 0:2 (0:1)
/Раул Гарсија 28, Ињаки Вилијамс  56/

16.15: Депортиво – Барселона
18.30: Селта – Виљареал
20.45: Реал – Бетис

Понедељак:

20.45: Осасуна – Еибар

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар