ŠPA: Atletiku baskijski derbi za pogled ka Evropi!

Fudbaleri Atletik Bilbaa pobedili su u gostima Real Sosijedad sa 2:0 u prvoj nedeljnoj utakmici 27. kola španske Primere.  Da komšiji crkne krava: Garsija i Injaki izbacili Sosijedad iz Lige šampiona? Domaćinu ukraden gol! Bodovi se sele u Bilbao.

Fudbal 12.03.2017 | 15:00
ŠPA: Atletiku baskijski derbi za pogled ka Evropi!
Gosti iz Bilbaa su pobedom na stadionu Anoeta u San Sebastijanu ušli u borbu za poziciju za plasman u Ligu Evropa.

Atletik je do prednosti stigao u 28. minutu golom Raula Garsije iz jedanaesterca koji je minut ranije skrivio Ćavi Prijeto oborivši Jeraja Alvaresa u kaznenom prostoru.

Domaćina primljeni gol nije mnogo poremetio, nastavio je s ofanzivnom igrom, ali nikako nije uspevao da dođe do prave prilike za gol, dok je Atletik s druge strane zadavao dosta problema odbrani Real Sosijedada.

Gosti su baskijski derbi rešili početkom drugog poluvremena, odnosno 56. minutu kada je Injaki Vilijams iskoristio grešku defanzivca Reala, presekao dodavanje ka golmanu i potom ga laganim udarcem savladao.

Do kraja susreta oba tima imala su po nekoliko solidnih pokušaja, ali promene rezultata nije bilo.

Real Sosijedad zauzima peto mesto sa 48 bodova, četiri više od sedmoplasiranog Atletik Bilbaa.

Sve je navodilo na Realovu vodenicu. I skorija tradicija u međusobnim susretima koja je podsećala Atletik da od 2011. nije slavioo na Anoeti. I forma, odnosno podatak da su gosti iz Bilbaa na poslednjih osam ligaških utakmica na strani samo dva puta tresli protivničke mreže. Raspucali su se u pravo vreme. Atletik je u velikom baskijskom derbiju savladao Real Sosijeda sa 2:0.

Na prvi pogled možda će neko pomisliti da su gosti rutinski stigli do bodova, ali to nije ni izbliza tačno mada su Lavovi hrabrije od domaćina ušli u meč i da nije bilo golmana Heronima Rulija verovatno bi i ranije stigli do vođstva. Ovako, morali su da se strpe do 28. minuta kada je prekaljeni as Reala Ćabi Prijeto u svojoj 339. prvenstvenoj utakmici skrivio prvi penal u karijeri. Sasvim nepotreban. Raul Garsija je oberučke prihvatio poklon i doveo Bilbao u vođstvo.

Tek tada Real Sosijedad kreće sa ambicioznijim naletima. Kepa je, poput Rulija na drugoj strani, sigurno obavljao svoj deo posla. Bilbao je bio na konopcima. Sve dok Alvaro Odriozola i Injigo Martinez nisu odlučili da mu sami sebi iskopaju ruku. Amaterska greška u odbrani dozvolila je Injakiju Vilijamsu da duplira prednost Atletika.

Ni to možda ne bi bilo dovoljno da u 71. minutu utakmice i sudija Hoze Sančez nije dao svoj doprinos konačnom ishodu. Raul Navas je postigao čist gol glavom, Sančez ga je poništio, čini se zbog navodnog prekršaja u napadu. Nije ga bilo. Ali nije bilo ni gola. I Real se u tom trenutku pomirio sa porazom. Liga šampiona beži mu iz vidokruga. Atletiko Madrid ostao je na četiri boda prednosti.

PRIMERA - 27. kolo:

Petak:

Espanjol - Las Palmas 4:3 (2:1)
/Lopez 1, Moreno 45+1, Pjati 53 penal, Hurado 74 – Lemos 31, 49, Garsija 84/

Subota:

Valensija – Hihon 1:1 (0:0)
/Munir 85 - Čop 60/

Sevilja – Leganes 1:1 (1:1)
/Jovetić 43 - Pires 3/

Malaga – Alaves 1:2 (0:1)
/Karlos 71 - Fedal 39, Mendez 90+1/

Granada – Atletiko 0:1 (0:0)
/Grizman 84/

Nedelja:

Real Sosijedad – Atletik Bilbao 0:2 (0:1)
/Raul Garsija 28, Injaki Vilijams  56/

16.15: Deportivo – Barselona
18.30: Selta – Viljareal
20.45: Real – Betis

Ponedeljak:

20.45: Osasuna – Eibar

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar