"Контролишу нас САД, а Америка је Гугл"

Викиликс је ових дана уздрмао свет објављивањем 8. 000 нових докумената који показују да сваки грађанин на планети може бити прислушкиван.

Свијет 12.03.2017 | 12:33
"Контролишу нас САД, а Америка је Гугл"
Стручњак за безбедност, професор Милан Милосављевић, закључује да они који контролишу свет у технолошком смислу, имају и могућност надзора над свима.

"А то је Америка, а Америка је Гугл", каже Милосављевић за Тањуг.

Већина интернет сервиса у Америци је у приватном сектору, каже он, па прича о приватности није могућа ни у Србији, јер смо ми корисници њихових услуга.

Као једну од најбезбеднијих институција у Србији, Милосављевић издваја војску.

"Војне институције су врло сигурне и што буде мање стране опреме у њиховим системима то ће бити боље за државу. Али општа оцена заштићености наших институција, мерено од један до десет, је пет".

Он каже да је држава у време такозваног комунизма, била у самом европском врху у техничко информатичком образовању, и да ће када се отваре архиве то бити бити и потврђено.

Милосављевиц сматра да је у Србији област безбедности законски добро регулисана, али каже да је питање је колико се закони примењују.

"Повремено долази до обарања неких важних државних сајтова, углавном везано за неке политчке догађаје. То је у политичком смислу велики минус за државу јер да су министарства на бољем техничком нивоу, то се не би дешавало. Постоје потребни закони у овој области, али је питање колико се примењују".

Објављивање података Викиликса, је према његовим речима вишеструк морални проблем, јер је Викиликс објављујући доказе о прислушкивању угрозио безбедност САД, а с друге стране показао да власт у Америци вара сопствене грађане.

" Викиликс је показуја на који начин се људима смањују слободе, ограничавају и директно контролишу сви појединци у свету".

Професор Милосављевић наглашава да тамо где има интернета нема приватности и отварају се могућности за најразличитије злоупотреба.

Објављивањем само једне приватне фотографије на интернету, велике светске осигуравајуће куце, посебно у Америци, могу да сазнају да ли сте корисник цигарета, као и да сазнају комплетан ваш психолошки профил, објашњава Милосављевић.

Фејсбук може након 300 лајкова које неко остави, да сазна о људима апсолутно све значајне податке који се користе за трговину у великим светским компанијама.

Након свега 300 лајкова, компанија Фејсбук може да зна о вама више од вашег мужа и жене, па чак и од вас самих. Та област се зове наука о подацима ( дата сциенце), а то је данас најплаћенија професија на свету”, истиче Милосављевић .

Он упозорава да, када се прикупе сви подаци и изради психолошки профил, ту особу је лако натерати да нешто купи или уради, што је, према његовим речима, већ на ивици криминала.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ккккк

12.03.2017 11:39

Још у Библији пише: "Ништа нема скривено што се неће открити нити тајно што се неће објавити".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцy

13.03.2017 01:12

трагај и нацицес...светлост је близу.

Name

Ккккк

12.03.2017 11:50

Само у Библији пише да је обавезно помагати а забрањено одмагати гдје неко има слабу тачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.03.2017 13:34

Па ста ми обицни људи имамо са тим ? Провлаце то народу кроз главу да га дрзе у страху. Па прислускуј кад зовем стару питам ста има за руцак и јарана да видим има ли ста да се попусу или из..бе . У цему је проблем ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Игор

12.03.2017 19:10

Док ти јос руцас код "старе" и мислис с јараном о неким стварима, говори само колико си зрео.За коју годину цес променити своје мисљење.

Name

Ре

13.03.2017 07:42

Код старе руцам недељом не видим ту проблем да то радим јос дуго дуго времена. То ста ја радим мој је проблем. Хоцу само да казем да велика вецина са працењем и прислускивањем нема ниста, 99,999 % . Ти ако си струцњак па це Амери да ти украду идеје свака цаст, мада сумњам ,који цес на порталу ако си то .