"Kontrolišu nas SAD, a Amerika je Gugl"

Vikiliks je ovih dana uzdrmao svet objavljivanjem 8. 000 novih dokumenata koji pokazuju da svaki građanin na planeti može biti prisluškivan.

Svijet 12.03.2017 | 12:33
"Kontrolišu nas SAD, a Amerika je Gugl"
Stručnjak za bezbednost, profesor Milan Milosavljević, zaključuje da oni koji kontrolišu svet u tehnološkom smislu, imaju i mogućnost nadzora nad svima.

"A to je Amerika, a Amerika je Gugl", kaže Milosavljević za Tanjug.

Većina internet servisa u Americi je u privatnom sektoru, kaže on, pa priča o privatnosti nije moguća ni u Srbiji, jer smo mi korisnici njihovih usluga.

Kao jednu od najbezbednijih institucija u Srbiji, Milosavljević izdvaja vojsku.

"Vojne institucije su vrlo sigurne i što bude manje strane opreme u njihovim sistemima to će biti bolje za državu. Ali opšta ocena zaštićenosti naših institucija, mereno od jedan do deset, je pet".

On kaže da je država u vreme takozvanog komunizma, bila u samom evropskom vrhu u tehničko informatičkom obrazovanju, i da će kada se otvare arhive to biti biti i potvrđeno.

Milosavljevic smatra da je u Srbiji oblast bezbednosti zakonski dobro regulisana, ali kaže da je pitanje je koliko se zakoni primenjuju.

"Povremeno dolazi do obaranja nekih važnih državnih sajtova, uglavnom vezano za neke politčke događaje. To je u političkom smislu veliki minus za državu jer da su ministarstva na boljem tehničkom nivou, to se ne bi dešavalo. Postoje potrebni zakoni u ovoj oblasti, ali je pitanje koliko se primenjuju".

Objavljivanje podataka Vikiliksa, je prema njegovim rečima višestruk moralni problem, jer je Vikiliks objavljujući dokaze o prisluškivanju ugrozio bezbednost SAD, a s druge strane pokazao da vlast u Americi vara sopstvene građane.

" Vikiliks je pokazuja na koji način se ljudima smanjuju slobode, ograničavaju i direktno kontrolišu svi pojedinci u svetu".

Profesor Milosavljević naglašava da tamo gde ima interneta nema privatnosti i otvaraju se mogućnosti za najrazličitije zloupotreba.

Objavljivanjem samo jedne privatne fotografije na internetu, velike svetske osiguravajuće kuce, posebno u Americi, mogu da saznaju da li ste korisnik cigareta, kao i da saznaju kompletan vaš psihološki profil, objašnjava Milosavljević.

Fejsbuk može nakon 300 lajkova koje neko ostavi, da sazna o ljudima apsolutno sve značajne podatke koji se koriste za trgovinu u velikim svetskim kompanijama.

Nakon svega 300 lajkova, kompanija Fejsbuk može da zna o vama više od vašeg muža i žene, pa čak i od vas samih. Ta oblast se zove nauka o podacima ( data science), a to je danas najplaćenija profesija na svetu”, ističe Milosavljević .

On upozorava da, kada se prikupe svi podaci i izradi psihološki profil, tu osobu je lako naterati da nešto kupi ili uradi, što je, prema njegovim rečima, već na ivici kriminala.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kkkkk

12.03.2017 11:39

Još u Bibliji piše: "Ništa nema skriveno što se neće otkriti niti tajno što se neće objaviti".

ODGOVORITE
Name

Lucy

13.03.2017 01:12

tragaj i nacices...svetlost je blizu.

Name

Kkkkk

12.03.2017 11:50

Samo u Bibliji piše da je obavezno pomagati a zabranjeno odmagati gdje neko ima slabu tačku.

ODGOVORITE
Name

Igor

12.03.2017 13:34

Pa sta mi obicni ljudi imamo sa tim ? Provlace to narodu kroz glavu da ga drze u strahu. Pa prisluskuj kad zovem staru pitam sta ima za rucak i jarana da vidim ima li sta da se popusu ili iz..be . U cemu je problem ?

ODGOVORITE
Name

za Igor

12.03.2017 19:10

Dok ti jos rucas kod "stare" i mislis s jaranom o nekim stvarima, govori samo koliko si zreo.Za koju godinu ces promeniti svoje misljenje.

Name

Re

13.03.2017 07:42

Kod stare rucam nedeljom ne vidim tu problem da to radim jos dugo dugo vremena. To sta ja radim moj je problem. Hocu samo da kazem da velika vecina sa pracenjem i prisluskivanjem nema nista, 99,999 % . Ti ako si strucnjak pa ce Ameri da ti ukradu ideje svaka cast, mada sumnjam ,koji ces na portalu ako si to .