14 година од убиства Зорана Ђинђића

Некадашњи премијер Србије, Зоран Ђинђић, убијен је на данашњи дан прије 14 година. Неколико сати након атентата на Ђинђића, 12. марта. 2003. године, Влада Србије прогласила је ванредно стање.

Србија 12.03.2017 | 09:30
14 година од убиства Зорана Ђинђића
Као извршиоци одмах су осумњичени припадници земунског криминалног клана. У прилог томе ишла је и чињеница да је планирано да се тог дана, како је Влада касније саопћила, потпише налог за хапшење једног броја припадника те криминалне групе.

Ванредно стање

За вријеме ванредног стања, које је трајало до 22. априла, у полицијској акцији "Сабља", ухапшено је 11.665 особа, међу којима је било партијских функционера, високих војних официра, носилаца правосудних функција и естрадних звијезда, а неки од њих су провели одређено вријеме у притвору.

Осумњичени као главни у организирању убиства премијера били су некадашњи командант распуштене Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорад Улемек Легија, и припадници земунског клана Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум. Кум и Шиптар су убијени су 27. марта у покушају полиције да их ухапси.

У полицијској акцији "Сабља" ухапшен је непосредни извршилац убиства Звездан Јовановић, као и неколико чланова распуштене ЈСО, али и бројни припадници земунског клана. Ова хапшења су, такођер, помогла у разјашњавању бројних убистава која су се десила раније.

У августу 2003. подигнута је оптужница против 44 особе за учешће у организирању убиства, а суђење је почело 22. децембра 2003. у Окружном суду у Београду.

Они су 23. маја 2007. године проглашени кривим и осуђени на укупно 378 година затвора.

У образложењу пресуде између осталог је наведено и да је убиство Зорана Ђинђића политичко убиство уперено против државе, у коме је учествовао криминализирани дио ЈСО и банда Душана Спасојевића. Политичка позадина убиства Зорана Ђинђића још није откривена.

Милорад Улемек Легија скривао се 14 мјесеци, али се предао 2. маја 2004. године. Он је осуђен на 40 година затвора, колико је добио и извршилац атентата Звездан Јовановић. Врховни суд је потврдио ове пресуде у децембру 2008. године.

Премијер Ђинђић био је један од вођа Демократске опозиције Србије (ДОС) и "5. октобра", револуције која је са власти збацила Слободана Милошевића. ДОС је претходно поразио Милошевића и на савезним и на републичким изборима. Ипак, побједа је морала бити извојевана на улици.

Био је један од оснивача Демократске странке и предсједник Извршног одбора. Предсједник ДС-а постао је јануара 1994. и челник странке остао је до смрти.

У јануару 1997. изабран је за градоначелника Београда, из коалиције "Заједно". На захтјев СПО-а, тадашњег коалиционог партнера, смијењен је с те дужности седам мјесеци касније. Био је први некомунистички градоначелник пријестонице Србије од 1945. године.

Према оцјени америчког недјељника "Тиме", Ђинђић је био један од 14 водећих европских политичара трећег миленијума.

Влада на чијем је челу био формирана је 25. јануара 2001. године. Када је преузимао ту дужност, поручио је да ће са новим министрима успоставити демократске темеље у Србији односно да нова влада жели да од Србије направи "демократску цивилизацију".

Влада Зорана Ђинђића започела је коријените реформе, социјалне и економске.

Након година нестабилности и "затегнутих" и лоших односа, успостављене су добре релације са западним земљама, нарочито са САД. Залагала се за сарадњу са Хашким трибуналом, а за њеног мандата ухапшено је неколико хашких оптуженика, међу којима и Слободан Милошевић.

Биографија Зорана Ђинђића

Зоран Ђинђић је рођен 1. августа 1952. у Босанском Шамцу. Студирао је на Филозофском факултету у Београду и већ тада је примјећен међу младим дисидентима.

Основне студије завршио је врло брзо, за три и по године, а докторирао је 1979. на Универзитету у Констанцу, у Њемачкој, на теми "Проблеми утемељења критичке теорије друштва". Ментор му је био један од најистакнутијих филозофа друге половине 20. века Јирген Хабермас.

Са још 12 интелектуалаца 1989. године учествовао је у обнављању Демократске странке, чиме је започео своју политичку каријеру.

Добитник је угледне њемачке награде "Бамби" за 2000. годину у области политике, а 2002. у Прагу је примио награду Фондације "Полак" за допринос развоју демократије у Србији.

Аутор је многих научних радова из области филозофије и политичке теорије и преводилац више филозофских дијела. Активно се бавио и политичком публицистиком.

Сахрањен је 15. марта 2003. године у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. У погребној поворци која се кретала улицама Београда било је више стотина хиљада грађана.

Међу њима је било и 70 страних државних делегација.

Извор: Вијести

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Здрав у главу.

12.03.2017 10:03

На залост, пуцајуци у Дјиндјица био је то пуцањ у будуцност Србије и њен напредак к'а правној дрзави, и сасвим сигурно цланици ЕУ. 14 година касније нисам сигуран да се Србија вратила на поцетну тацку покојног Зорана. Био је то добар цовјек, и мислим да би се са њим српски народ лаксе помирио са независносцу Косова, геноцидом у Босни и сл.. Но, Вуциц је 14 година послије сконтао топлу воду, али нисам сигуран да ли це му требати јос 14 да настави Зорановим корацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.03.2017 11:44

Ти ниси здрав и главу јер ти је у глави лаж и мржња према народу из којег потичу твоји преци. Првикраљ Босне је био Србин. Косово је.одувијек српско било.

Name

Драгутин

12.03.2017 11:36

Зоран Ђинђић прави Српски патриота,једини политичар на овим просторима који је заиста волео свој народ и радио све за његово добро.Хтео је да од Србије направи праву државу у духу грађанске слободе и демократије. Зоран Ђинђић легенда Српског народа,једини који је зауставио зло,звано Слободан Милошевић.Да није Ђинђић то урадио, колика би данас Србија постојала и у којим границама и питање да ли би је уопште и било?Једини политичар на овим просторима кога је Српски народ заиста од свег срца волео.Са Зораном Ђинђићем умрла је и последња нада да ће икад у овој држави бити стварно макар и мало боље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.03.2017 13:21

Видим знао си га лицно .

Name

Драгутин

12.03.2017 15:42

Јел знаш да покажеш на географској карти где је Дунав?Да имаш мало више знања о покојном премијеру Др.Зорану Ђинђићу не би тако говорио о правом човеку,види се да си много гледао бивши РТС у време Злобе.

Name

Игор

12.03.2017 21:17

Е мој Драгутине јеси теле ... Знас ли гдје је Царинска испостава Велико Градисте ? Видим да си нацитан али не знам тацно које сликовнице волис да ти посаљем.

Name

Лав

12.03.2017 12:59

Дасе није богдом ни родио суга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.03.2017 21:18

Тако је брате а ни њему слицан.