Турци и Холанђани у озбиљном сукобу

Турска ће узвратити Холандији на "најгрубљи начин" рекао је премијер Турске Бинали Јиилдирим, након што је министру спољних послова Мелвуту Чавушоглуу забрањено да слети на аеродром,а министарки за породицу Фатми Бетул Сајан Каји забрањен улазак у турски конзулат у Ротердаму, преноси Ројтерс.

Свијет 12.03.2017 | 08:51
Турци и Холанђани у озбиљном сукобу
Противимо се овој ситуацији најоштрије, а холандским власима је пренето да ће одмазде бити и то на најгрубљи начин...одговорићемо на неприхватљиво понашање", рекао је Јилдирим.

Холандска полиција користила је рано јутрос псе и водене топове како би растерала демонстранте, који су бацали камење и флаше. Неколико демонстраната пребила је полиција, саопштио је за Ројтерс један од сведока.

Демонстранти су јуришали коњима на полицију, док се она кретала иза штитова уз пратњу оклопних возила.

Министарка за породицу спречена је да уђе у конзулат Турске у Ротердаму, због чега је она на Твитеру написала да се свет мора заузети став у име демократије и против овог фашистичког акта док је била на путу према немачкој граници, додавши да се такво понашање према "женском министру" никада не може приватити.

Градоначелник Ротердама потврдио је да министарку превозе ка Немачкој.

Као одговор на то, Министарство спољних послова Турске саопштило је да холандски амбасадор у Анкари не мора да се враћа "још неко време" са одсуства.

Амбасада Холандије у Анкари затворена је у наижглед чину одмазде, а стотине људи протествовало је због холандских поступака.

Холандија, као и Немачка и Аустрија, заузела је став да не дозвољава турским политичарима да одржавају митинге на својој територији у циљу скупљања подршке за предстојећи референдум у априлу на коме председник турске Реџеп Тајип Ергодан жели да прошири своја овласћења, што је изазвало оштре реакције турских званичника.

Ердоган је и Холанђане, као и Немце, назвао фашистима.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Аполитицан

12.03.2017 09:09

Нисам сигуран да знам ста се догадја јер сам одавно престао да верујем својим усима и оцима. Али сам сигуран да експанзија политицких догадјаја неце негативно утицати на резултат референдума. Напротив. Мозе у турској дијаспори само да пробуди инат. Све сто се дува у јавности, негативно или позитивно је реклама за некога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

12.03.2017 09:24

Од куда демонстрантима коњи,можда да су као јањицари пробали да би лакше пробили ограду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

12.03.2017 13:19

Јаницари-опет српска посла.

Name

Ре кики

12.03.2017 20:20

Турчине напуван се са ердоганом банана државе и од Срба.