Turci i Holanđani u ozbiljnom sukobu

Turska će uzvratiti Holandiji na "najgrublji način" rekao je premijer Turske Binali Jiildirim, nakon što je ministru spoljnih poslova Melvutu Čavušogluu zabranjeno da sleti na aerodrom,a ministarki za porodicu Fatmi Betul Sajan Kaji zabranjen ulazak u turski konzulat u Roterdamu, prenosi Rojters.

Svijet 12.03.2017 | 08:51
Turci i Holanđani u ozbiljnom sukobu
Protivimo se ovoj situaciji najoštrije, a holandskim vlasima je preneto da će odmazde biti i to na najgrublji način...odgovorićemo na neprihvatljivo ponašanje", rekao je Jildirim.

Holandska policija koristila je rano jutros pse i vodene topove kako bi rasterala demonstrante, koji su bacali kamenje i flaše. Nekoliko demonstranata prebila je policija, saopštio je za Rojters jedan od svedoka.

Demonstranti su jurišali konjima na policiju, dok se ona kretala iza štitova uz pratnju oklopnih vozila.

Ministarka za porodicu sprečena je da uđe u konzulat Turske u Roterdamu, zbog čega je ona na Tviteru napisala da se svet mora zauzeti stav u ime demokratije i protiv ovog fašističkog akta dok je bila na putu prema nemačkoj granici, dodavši da se takvo ponašanje prema "ženskom ministru" nikada ne može privatiti.

Gradonačelnik Roterdama potvrdio je da ministarku prevoze ka Nemačkoj.

Kao odgovor na to, Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da holandski ambasador u Ankari ne mora da se vraća "još neko vreme" sa odsustva.

Ambasada Holandije u Ankari zatvorena je u naižgled činu odmazde, a stotine ljudi protestvovalo je zbog holandskih postupaka.

Holandija, kao i Nemačka i Austrija, zauzela je stav da ne dozvoljava turskim političarima da održavaju mitinge na svojoj teritoriji u cilju skupljanja podrške za predstojeći referendum u aprilu na kome predsednik turske Redžep Tajip Ergodan želi da proširi svoja ovlasćenja, što je izazvalo oštre reakcije turskih zvaničnika.

Erdogan je i Holanđane, kao i Nemce, nazvao fašistima.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Apolitican

12.03.2017 09:09

Nisam siguran da znam sta se dogadja jer sam odavno prestao da verujem svojim usima i ocima. Ali sam siguran da ekspanzija politickih dogadjaja nece negativno uticati na rezultat referenduma. Naprotiv. Moze u turskoj dijaspori samo da probudi inat. Sve sto se duva u javnosti, negativno ili pozitivno je reklama za nekoga.

ODGOVORITE
Name

Zool

12.03.2017 09:24

Od kuda demonstrantima konji,možda da su kao janjicari probali da bi lakše probili ogradu.

ODGOVORITE
Name

Kiki

12.03.2017 13:19

Janicari-opet srpska posla.

Name

Re kiki

12.03.2017 20:20

Turčine napuvan se sa erdoganom banana države i od Srba.