ЕП: Десета медаља - српски стријелци упуцали сребро! Титуле и за миксеве!

Репрезентација Србије у саставу Милутин Стефановић, Миленко Себић и Стеван Плетикосић освојила је сребрно на Европском првенству у Марибору.  Српски миксеви пиштољем и пушком су у последњој дисциплини програма ЕП ваздушним оружјем у Марибору одбранили златне медаље освојене лане у Ђеру.

Остали спортови 11.03.2017 | 20:45
ЕП: Десета медаља - српски стријелци упуцали сребро! Титуле и за миксеве!
Како се наводи у саопштењу Стрељачког савеза Србије – "освајањем сребра прекинут је дуг, вишегодишњи пост без тимских медаља".

У квалификацијама је одскочила руска селекција и убедљиво освојила прво место. Борба за остала одличја била је напета и неизвесна до самог краја.

Одлучивали су делићи кругова, па је на крају трио искусних наших стрелаца дошао до сребра са само 0,7 круга бољим резултатом од трећепласиране Немачке.

После нешто лошијег почетка српска селекција је почела да се поправља, напредује у пласману и на крају дође до другог места.

Наши репрезентативци су до сада на ЕП у Словенији освојили десет медаља, од тога осам у званичном, две у ревијалном такмичењу.

У официјелном делу програма титулама су се окитили Зорана Аруновић и женска сениорска репрезентација пиштољем.Сребрне медаље освојили су Дамир Микец (сениори пиштољ), Лазар Ковачевић (јуниори пушка), мушки сениорски тим пушком, јуниорски микс пушка (Сања Вукашиновић/Лазар Ковачевић), женски јуниорски тим пушком, а бронзу је освојио мушки тим пиштољем.

У ревијалном екипном такмичењу које ће од следеће године бити у званичном програму ЕП, златне медаље пригрлили су наш мушки сениорски тим пиштољем и екипа сениорки пушком.

Српски миксеви пиштољем и пушком су у последњој дисциплини програма ЕП ваздушним оружјем у Марибору одбранили златне медаље освојене лане у Ђеру.

Наши стрелци су тако оборили апсолутни рекорд по броју освојених медаља, како Србије, тако и Југославије, на једном првенству ваздушним оружјем.

Освојено је десет одличја у званичним и две златне медаље у промотивним екипшним такмичењима. Досадашњи рекорд био је седам трофеја, са прошлогодишњег ЕП у Ђеру.

Тријумфи миксева били су шлаг на торту блиставог издања српских стрелаца. Пар пиштољем Зорана Аруновић/Дамир Микец је у финалу победио Русију. Сат времена касније а мешовити „дубл“ у конкуренцији пушком Андреа Арсовић/Милутин Стефановић је у мечу за злато такође био бољи од Русије.

Српски микс пиштољем је до полуфинала дошао као убедљиво први у квалификацијама (у којима сваки стрелац испаљује по 25 метака), са укупно 491 кругом.

У полуфиналу дисциплине, која је од прошле године у званичном програму ЕП, осам најбољих микс тимова се, подељени у две групе, боре за пласман у финале и меч за бронзу. Прво место у групи освајала и пласман у финале обезбеђује најуспешнији тандем после 12 серија, а испадање почиње од осмог хица. Српски пар је доминирао у својој групи. Тријумфовао са 240,3 круга, испред Азербејџана, који је убио 234,2 и изборио меч за бронзу.

У финалу Србија се састала са руским паром у коме су гађали Виталина Бацарашкина и Владимир Гончаров.

Систем у финалу је такав да се после сваког хица у финалу сабрајају резултати оба члана тима. Боља екипа осваја поен, а уколико је нерешено ниједна екипа не добија ништа. Побеђује састав који скупи пет поена. Аруновићева и Микец су одлично почели, повели са 3:0, али Русија је преокренула и имала меч лопту (4:3). Наш микс је у осмој серији био само за 0,2 круга бољи од руског, изједначио на 4:4. У деветој серији српски асови су „убили“ две десетке (10.5 и 10.2), искористили кикс Гончарова(погодио „седмицу“) за тријумф од 5:4.

“Исто овако било је и прошле године у Ђеру. Меч са Украјином смо добили са 5:4. Не би било страшно да се сада све окренуло, па да смо изгубили злато, а на крају оваква победа је најлепша“, казала је Аруновићева, која је данас освојила три златне медаље, јер пре подне се окитила појединачним и екипним златом ваздушним пиштољем.

Микец је додао:

“Било је изузетно стресно издржати овакав ритам и доћи до победе на крају, у финалу у коме све лако може да се промени и преокрене, али то је драж миксева“.

Српски пар пушком Андреа Арсовић/Милутин Стефановић је заузео треће место у квалификацијама, у којима је разлика између првопласиране Русије и петопласиране Чешке била свега 0, 4 круга. За Русима , Арсовићева и Стефановић су заостајали два, а за другопласираним немачким паром један десети део круга. У полуфиналу – друга песма. Наш тим је у својој групи тријумфовао убедљиво са 249,4 круга, 3,1 више од Немачке која је отишла у меч за бронзу.

Андреа и Милутин су у финалу су руски пар Вдовина/Маслењиков победили са 5:2.

“ Микс је други пут у званичном програму Европских првенстава, а ми смо освојили трећу титулу за редом, јер победили смо и 2015, на тада промотивном такмичењу мешовитих парова. Поносни смо што смо одбранили титулу, а ветар у леђа и додатни мотив да успемо било је злато Зоране Аруновић и Дамира Микеца“, казао је Стефановић.

Андреа Арсовић је истакла:

“Носили смо бреме браниоца титуле, што с једне стране оптерећује, али како је такмичење одмицало и ми из рунде у рунду све боље пуцали, обома је расла жеља да поново тријумфујемо. Пресрећни смо што смо златом ставили талку на изузетно успешно учешће Србије на Европском у Марибору“.

„Боже правде“ четири пута у једном дану

Последњег дана ЕП уМмарибору на програму су биле четири дисциплине олимпијског програма. Подељено је шест што екипних , што појединачних медаља. Чак после четири проглашења слушала се српска химна „Боже правде“ (пиштољ екипно и Зорана Аруновић појединачно, миксеви), док су ваздушном пушком најбољи били Руси, како екипно, тако и у појединачној конкуренцији у којој је тријумфовао Владимир Маслењиков.

Медаље Србије на ЕП у Марибору

Званични програм

Златне: Зорана Аруновић (сениорке, пиштољ, уз светски рекорд финала 246,9 кругова), женски сениорски тим пиштољем (Зорана Аруновић, Бобана Величковић, Јасмина Миловановић), микс пиштољем (Зорана Аруновић/Дамир Микец).

Сребрне: Дамир Микец (сениори, пиштољ), Лазар Ковачевић (јуниори, пушка), мушки сениорски тим пушком (Милутин Стефановић, Миленко Себић, Стеван Плетикосић), јуниорски микс пушка (Сања

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар