Нема већине док не стану подвале СДА

Нема владајуће већине све док не престану подвале из СДА, каже за ЕуроБлиц“ предсједник НДП Драган Чавић говорећи о односима у владајућој коалицији на нивоу БиХ, након што је Међународни суд правде одбацио захтјев за ревизију пресуде против Србије.

Босна и Херцеговина 11.03.2017 | 19:33
Нема већине док не стану подвале СДА
"Ништа се у односу Савеза за промјене према партнерству на нивоу БиХ није промијенило. Ради се о томе да партнер не може да нам свако мало подваљује теме које су усмјерене против Републике Српске – каже Чавић.

Шта то конкретно значи, Чавић каже да ће бити сједница, али већина не постоји.

"У парламенту ћемо да расправљамо ствари на начин као да нисмо дио скупштинске већине. У Савјету министара људи треба да се фокусирају искључиво на питања за која сматрају да имају смисла, да су важна за грађане. Да би коалиција функционисала у пуном капацитету, односи морају да буду коректни, без подвала. Ово што се догодило је чиста подвала. Зар треба у перспективи да очекујемо још неко непријатно изненађење с те или неке друге адресе", рекао је Чавић у интервјуу ЕуроБлицу.

Говорећи о последњим дешавањима, Чавић каже да је тај човјек (Бакир Изетбеговић) нанио највећу шету земљи у коју се највише куне, као и самом себи.

"Брз одговор Суда је спустио на земљу све илузионисте који су у својој глави зацртали ексклузивност представљања БиХ, заборављајући на друга два народа. Ово је земља у којој је Дејтон дефинисао механизме одлучивања. Они који су изашли из њих морају да знају да на тој основи нема партнерства. Мораће се јасно дефинисати односи, да би партнерство било настављено. Нас интересује само приоритетне теме од интереса за грађане, а то је испуњавање обавеза из Реформске агенде. Све друго мора да чека", рекао је Чавић.

Потврђује да ће пријаву поднијети против бакира Изетбеговића и Сакиба Софтића.

"Подносимо пријаву зато што тврдимо да не постоји уставноправни основ да неко у име БиХ, мимо Председништва, покреће поступке. Софтић се лажно представљао, а они који га подстекавају злоупотребом овлаштења, наносе велику штету међуетничким односима у БиХ и компликују регионалне односе. У КЗ БиХ за то постоји неколико одредби које то санкционишу. Одлука Међународног суда правде само је потврда да смо од почетка били управу. Очекујем да, након подношења пријаве, Тужилаштво БиХ буде једнако експресно као у случају Одлуке Уставног суда БиХ о Дану РС и као што је било у случају употребе војне јединице Оружаних снага БиХ у прослави 9. јануара у Бањалуци", рекао је Чавић.

На питање хоће ли одбацивање захтјева за ревизију смирити политичке тензије у БиХ или ће их појачати, односно пребацити на терен Федерације БиХ, Чавић каже да би требало да их смири.

"Тензије на нивоу ФБиХ никада нису ни престајале. Оне ће да буду само појачане унутар бошњачког политичког корпуса. То је видљиво из првих реакција. Под највећим ударом биће човек који је нанео највећу штету себи овим непотребним, непромишљеним, сувишним, незаконитним потезом. То је Изетбеговић", рекао је Чавић.

БН телевизија

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

И НЕМА СРЕЦЕ

11.03.2017 18:48

АКО СЕ ПОНАЈГОРИ СЉАМ ИЗ ВЛАДАЈУЦЕ СТРАНКЕ (КАКАВ ЈЕ ОНАЈ ВОЈИН МИЈАТОВИЦ) ПОЦНЕ УДОМЉАВАТИ У ОПОЗИЦИЈУ, ЈЕР ТО ЦЕ БИТИ КРАЈ ЗА ОВАЈ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2017 20:28

Овај народ сигурно неце зависити од мјеста на коме се налази ни Александар Вуциц,а камоли неки Војин. Досадни сте висе с тим цовјеком. Апсолутно небитно. С друге стране, цеститке за Цавица, паметан као и увијек, предвидио је први ста це се десавати с циркусом око ревизије, откацио Додика и његово гурање опозиције у исто блато у коме се Додик и Бакир ваљају годинама и одмах највио тузбу. Тако то раде прави и одговорни политицари. Осим њега и Иваница, ником не бих дао глас, нити цу.

Name

ре ре

11.03.2017 21:44

Ста мислис засто је Цава изгубио од једног љигавог Радојицица последње изборе?Па, управо сто је ангазовао таквог јастреба владајуце гарнитуре, једноставно је то народ схватио као поруку да це они исти кретени владати, који су га и довели у овај полозај.

Name

Ре ре ре 100%

11.03.2017 22:22

Браво за ову констатацију. Љигави Црногорац побиједи Чавића у граду гдје је Чавић имао велике шансе. А онда Чава на мала врата одлучи да се прода. А то људи препознаше и казнише га. И није крај кажњавања. Џаба овакве покајничке приче.

Name

Опозиција

11.03.2017 18:51

Ко би рекао да ће Драган Чавић изјавити нешто овако зрело и у интересима Републике Српске а да ће СДС онако занемарити Републику Српску и потчинити се интересима заједничких институција БиХ? Зато Чавић на следећим изборима иде неколико процената горе а СДС доле. Народ не прашта. Браво за Чавића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Права опозиција

11.03.2017 19:06

Дај не лупетај. Чавић је одсвирао. Странка му се распада. Крсто вуче на своју страну. ГО полудио због тога што је Мијатовића послао у Савјет министара. Па смијешно.

Name

Ре права опозиција

11.03.2017 20:22

Драга Цавиц је професор за неписмене политицаре, а НДП је странка у којој је велики број правих патриота, некомпромитованих људи у сваком погледу, и сигурно се неце распасти због једног цовјека. Колико је струја у осталим странкама у РС? Сли за разлику од њих, у НДП нема лази, нема подвала, све је транспарентно, а коме се не свидја нека мијења странку.

Name

Саса

11.03.2017 19:00

Господине Цавицу не зна се овдје висе ко коме подваљује. Ви немате никакав план како да народу буде боље. Када је рец о платама онда Вас има вецина. Докле це те да обмањујете народ. Овај народ вец 25 година са Вама свима нема перспективу. Боље бих вам било да сви поднесете оставке и да додју неки нови људи који це и признати греске својих предходника који су цинили зло и једном и другом и трецем народу те и осталим народима у овој покраденој земљи. Ви ево 25 година прицате исте прице. Ви сте болесници сви садасњи политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Саса

11.03.2017 20:32

Да ли ви Саса имате представу како дрзава функционисе? Како мозе Цавиц који је у опозицији да уради иста?! Та питања која муце и вас, и мене, и многе друге, могу да се упуте искљуциво снсду, днсу и спу. Они су ти који владају 14 година, и једино су они одговорни за ову оцајну ситуацију. А одговорни смо и ми који не гладами или јос горе, гласамо за олос који нас све заједно унистио. Подрска за Драгана Цавица. Досљедан је, интелигентан и постен. Свако добро, Саса

Name

Бојан

11.03.2017 19:01

Нека си ти Војина Мијатовића увалио у Савјет министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бојан

11.03.2017 20:34

Ја, и ? Хоцес ти да се ,, увалис" тамо?

Name

Ботицели

11.03.2017 19:02

Немој се ти сикирати за Изетбеговица он је имо пуну подрску Босњака за ревизију,сад је пготову висе има сто сте дигли толику дреку и галаму из РС.Гледај да побољсате Стандард у РС,а Бакира оставите Босњацима.Ниси прицо о тензијама кад је био реферндум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

11.03.2017 20:05

Овај би јос да се свадја лијепо му кад се неради А плате беру.

Name

Ре

11.03.2017 20:38

Око Бакира се не секира нико. Небитан и неспособан лик, заостао у времену, изгубљен у политици, и преплављен мрзњом. Интелектом, не би могао да буде ни записницар Драгану Цавицу.

Name

yугословен

11.03.2017 20:02

ЗИВИО ТИТО И ЗА СВЕ СТРАНКЕ ЈЕ ГОЛИ ОТОК ВИ САМО ИМАТЕ ДОБРЕ ПЛАТЕ А НАРОД ГЛАДАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре yугословен

11.03.2017 20:42

Сто си гладан? Сто не радис несто, сто не створис несто, сто ти неког не запослис и дас му плати 2000 евра? Југословен, не знам колико имас година али зивот је борба. Нико ти ниста у зивоту није дузан да да. Бори се у цијелом свијету за бољи зивот, па изволи. Мани се те лузерске прице.

Name

херцеговац

11.03.2017 20:13

На које подвале мислиш Чавићу??? Ваљда на Митровића??'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2017 20:48

Не знам ко је тај војин, али обзиром да на сваку изјаву неког из НДП осване бар 5 коментара о том цовјеку, јасно је да је у питању неко јако фрустриран ко потроси цитаво веце коментарисуци њега. Будуци да та особа то јос ради и анонимно, једино сто постизе је да изазове цовјека да брани Војина. Цовјеце, престани са толиким злом, одбијас нас све,надји неки смисао у зивоту,

Name

007

11.03.2017 21:15

Свека част Чавићу.Без обзира што си у опозицији имаш чврст став по питању Српске и њеног заступања у БИХ.Своје не дамо,њихово не тражимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

008

12.03.2017 14:42

Све што си могао уновчити, уновчио си: Извјештај о Сребреници, Војску Републике Српске ... итд. Заиста имаш чврст став када ти неко добро подмаже.

Name

Једва цекам

11.03.2017 21:49

Једва цекам да видим како цете ви без те вецине... Да је Баке паметан, да он поцне ту васу супљу политику уцјена и блокада, па куд пукло да пукло, да видимо ко це извуци какав крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2017 23:19

Па Бакир је и поцео. Ово је одговор.

Name

дзони

12.03.2017 14:20

Јоветиц ти у братунцу подрзава СДА

ОДГОВОРИТЕ