Блокада дијалога пут ка дестабилизацији

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун рекао је да би евентуална блокада дијалога између Београда и Приштине била пут ка дестабилизацији региона, а да би формирање такозване војске Косова значило реанимацију великоалбанског пројекта.

Србија 11.03.2017 | 10:37
Блокада дијалога пут ка дестабилизацији
Дрецун је изјавио да је резолуција парламента самопроглашеног Косова, којом се тражи безусловно ослобађање Рамуша Харадинаја и прекид дијалога са Београдом до испуњења захтјева, упућена и Београду и међународној заједници, као и домаћој јавности.

"Тачи покушава да представи себе као политичку фигуру без које се не може ништа решавати на Косову и Метохији и то је његова порука - да не сме да буде на оптужници Специјалног суда за злочине ОВК", рекао је Дрецун за РТС.

Он је додао да би формирање косовске војске пореметило равнотежу снага у региону и могућност контроле наоружања.

"Процес нормализације односа стабилизовао је регион. У мору нестабилности, попут Македоније, БиХ, ми смо дали допринос миру у региону и његовој европској перспективи. Други желе ипак да га удаље од европске перспективе", навео је Дрецун.

Он је истакао да је "велика Албанија" екстремна идеја и да би значила окончање нормализације односа.

"Приштини одговара да инсистира на томе због оптужница и да би избегла стварање Заједнице српских општина. Када би био блокиран дијалог, имали бисмо тренутак у којем би могао да се изазове велики ратни пожар на Балкану", нагласио је Дрецун.

Он је рекао да Хашим Тачи посљедњим потезима жели да анимира дио албанске јавности, прије свега из терориситчке ОВК, и да створи ситуацију у којој може да изазове протесте ако се његово име нађе на оптужници Суда за злочине ОВК.

Дрецун је додао да међународна заједница не прихвата могућност формирања косовске војске и да се противи начину на који би то било урађено, без сагласности српске стране.

"Тачи то ради због чињенице да је имао подршку дела међународне заједнице. Изгледа да све што ради, ради у контексту присуства Албаније у региону. Она се за све пита, за све потезе које `вуче` Приштина", навео је Дрецун.

(Агенције)
(Фото: Архива)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дзоо

11.03.2017 10:59

Најгори сте ви који никад не силази те са политицке сцене

ОДГОВОРИТЕ