Blokada dijaloga put ka destabilizaciji

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je da bi eventualna blokada dijaloga između Beograda i Prištine bila put ka destabilizaciji regiona, a da bi formiranje takozvane vojske Kosova značilo reanimaciju velikoalbanskog projekta.

Srbija 11.03.2017 | 10:37
Blokada dijaloga put ka destabilizaciji
Drecun je izjavio da je rezolucija parlamenta samoproglašenog Kosova, kojom se traži bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja zahtjeva, upućena i Beogradu i međunarodnoj zajednici, kao i domaćoj javnosti.

"Tači pokušava da predstavi sebe kao političku figuru bez koje se ne može ništa rešavati na Kosovu i Metohiji i to je njegova poruka - da ne sme da bude na optužnici Specijalnog suda za zločine OVK", rekao je Drecun za RTS.

On je dodao da bi formiranje kosovske vojske poremetilo ravnotežu snaga u regionu i mogućnost kontrole naoružanja.

"Proces normalizacije odnosa stabilizovao je region. U moru nestabilnosti, poput Makedonije, BiH, mi smo dali doprinos miru u regionu i njegovoj evropskoj perspektivi. Drugi žele ipak da ga udalje od evropske perspektive", naveo je Drecun.

On je istakao da je "velika Albanija" ekstremna ideja i da bi značila okončanje normalizacije odnosa.

"Prištini odgovara da insistira na tome zbog optužnica i da bi izbegla stvaranje Zajednice srpskih opština. Kada bi bio blokiran dijalog, imali bismo trenutak u kojem bi mogao da se izazove veliki ratni požar na Balkanu", naglasio je Drecun.

On je rekao da Hašim Tači posljednjim potezima želi da animira dio albanske javnosti, prije svega iz terorisitčke OVK, i da stvori situaciju u kojoj može da izazove proteste ako se njegovo ime nađe na optužnici Suda za zločine OVK.

Drecun je dodao da međunarodna zajednica ne prihvata mogućnost formiranja kosovske vojske i da se protivi načinu na koji bi to bilo urađeno, bez saglasnosti srpske strane.

"Tači to radi zbog činjenice da je imao podršku dela međunarodne zajednice. Izgleda da sve što radi, radi u kontekstu prisustva Albanije u regionu. Ona se za sve pita, za sve poteze koje `vuče` Priština", naveo je Drecun.

(Agencije)
(Foto: Arhiva)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dzoo

11.03.2017 10:59

Najgori ste vi koji nikad ne silazi te sa politicke scene

ODGOVORITE