Србин преживео лавину на Алпима

Лавина која је затрпала скијаше у француском зимовалишту Тињ на Алпима није однела људске животе, али је изазвала страх и забринутост скијаша.

Србија 09.03.2017 | 20:18
Србин преживео лавину на Алпима
Међу њима је и Србин Првослав Карановић, који је у Тињ дошао са супругом и двоје деце, а лавина га је затекла док се скијао на једној од стаза.

- Скијао сам на стази, почела је олуја и тада је кренула и лавина. Настао је хаос, ни сам не знам како сам се спустио - почиње Карановић причу за "Блиц".
Под снегом је остало више десетина људи, срећом теже повређених није било, а спасиоци су их извлачили сатима из снежног наноса.

Карановић прича да опасност од нових лавина и даље траје. - Ризик од лавине данас је на четвртом степену од могућих пет. Два дана готово да не излазимо из хотела. Целу ноћ чују се експлозије, пошто се циљано изазивају мање лавине како би се склонио снег који је нанела лавина и како би биле избегнуте нове велике лавине. Хеликоптери непрестано прелећу скијалишта, на свакој од стаза је најмање пет или шест људи из обезбеђења скијашког центра - прича Карановић.

Каже да је већа трагедија избегнута сплетом околности, пошто је на стазама било мање туриста него иначе, јер се у Француској 1. марта завршио ђачки распуст, па су многи гости отишли кућама.

Већи део гостију Тиња и даље је у страху од могућих лавина, а на стазе излазе само најискуснији скијаши. Други одлазе у оближњи Вал Дизер.

- Видљивост је веома слаба, снега има много. Ни најстарији мештани не памте да је оволико снега нападало за кратко време у марту, у вишим деловима га има 2,8 метара. Толико га је нападало преко ноћи да ујутро нисам могао да нађем аутомобил. Ветар је веома јак, у Тињу су углавном голети, нема пуно дрвећа, па је вероватно то, уз то што је снег веома брзо нападао, и изазвало лавину - прича Карановић.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар