Srbin preživeo lavinu na Alpima

Lavina koja je zatrpala skijaše u francuskom zimovalištu Tinj na Alpima nije odnela ljudske živote, ali je izazvala strah i zabrinutost skijaša.

Srbija 09.03.2017 | 20:18
Srbin preživeo lavinu na Alpima
Među njima je i Srbin Prvoslav Karanović, koji je u Tinj došao sa suprugom i dvoje dece, a lavina ga je zatekla dok se skijao na jednoj od staza.

- Skijao sam na stazi, počela je oluja i tada je krenula i lavina. Nastao je haos, ni sam ne znam kako sam se spustio - počinje Karanović priču za "Blic".
Pod snegom je ostalo više desetina ljudi, srećom teže povređenih nije bilo, a spasioci su ih izvlačili satima iz snežnog nanosa.

Karanović priča da opasnost od novih lavina i dalje traje. - Rizik od lavine danas je na četvrtom stepenu od mogućih pet. Dva dana gotovo da ne izlazimo iz hotela. Celu noć čuju se eksplozije, pošto se ciljano izazivaju manje lavine kako bi se sklonio sneg koji je nanela lavina i kako bi bile izbegnute nove velike lavine. Helikopteri neprestano preleću skijališta, na svakoj od staza je najmanje pet ili šest ljudi iz obezbeđenja skijaškog centra - priča Karanović.

Kaže da je veća tragedija izbegnuta spletom okolnosti, pošto je na stazama bilo manje turista nego inače, jer se u Francuskoj 1. marta završio đački raspust, pa su mnogi gosti otišli kućama.

Veći deo gostiju Tinja i dalje je u strahu od mogućih lavina, a na staze izlaze samo najiskusniji skijaši. Drugi odlaze u obližnji Val Dizer.

- Vidljivost je veoma slaba, snega ima mnogo. Ni najstariji meštani ne pamte da je ovoliko snega napadalo za kratko vreme u martu, u višim delovima ga ima 2,8 metara. Toliko ga je napadalo preko noći da ujutro nisam mogao da nađem automobil. Vetar je veoma jak, u Tinju su uglavnom goleti, nema puno drveća, pa je verovatno to, uz to što je sneg veoma brzo napadao, i izazvalo lavinu - priča Karanović.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar