Ко ће одговарати за бламажу државе

Одбијање регистрара МСП-а да чак и заприми захтјев за ревизију коју је поднио Сакиб Софтић је бламажа државе назабиљежена пред овим судом. Наиме, никада до сада се није десило да регистрар одбије прослиједити судијама поднесак због нелегитимности особе која се предстваила као заступник неке државе, рекао је за Вијести. ба, бивши портпарол Трибунала у Хагу Рефик Хоџић.

Босна и Херцеговина 09.03.2017 | 18:55
Ко ће одговарати за бламажу државе
Хоџић каже да је испало да је Сакиб Софтић из гепека изнио гомилу папира и предао их на писарници а да није био више овлаштен да то уради од неког пролазника.

"За ту бламажу и за њене вишеструке деструктивне посљедице неко мора одговарати", каже Хоџић, додајући да нарочито зато што је Изетбеговић од априла прошле године, према документу који су још почетком фебруара упутили Џефри Најс и Невенка Тромп, знао за стручну оцјену која је недвосмислено утврдила да Софтић не може поднијети захтјев.

"Уз то, постојали су и други начини да се захтјев поднесе према правилнику Суда, рецимо директно преко амбасадора, који не би гарантовали да би захтјев био усвојен на разматрању основаности, јер је прилично јасно да не испуњава одредбе Члана 61 Статута, али се макар не бисмо срамотили на овај начин и доживјели да нам регистрара, дакле један чиновник а не судије МСП-а како то говори Изетбеговић, удари шамар какав ниједна друга држава није доживјела пред судом", појашњава Хоџић.

Он сматра како су тврдње о политичкој мотивацији одлуке још једно манипулисање жртвама и њиховом жељом за правдом.

"Тврдити да је ово политички мотивисана одлука «неправедног свијета на штету Бошњака» је тек још једно биједничко манипулисање жртвама и њиховом жеђи за правдом. Одвратно је гледати посљедице ове политички мотивисане авантуре, међусобно нападање братије која је у Вијећници стала иза захтјева и поклопила се када је требало рећи да је цар го, ликовање негатора геноцида попут Додика и његове булументе, ерозију оно мало подршке за напоре да се дође до правде за злочине Србије у Босни и Херцеговини коју смо уживали код међународне заједнице", казао Хоџић за Вијести.ба.

Он је додао да је премијер Србије Александар Вучић дошао у прилику да политичком Сарајеву "очита лекцију" о гледању у будућност.

"Стварне и дугорочне посљедице ћемо видјети сутра када нам Александар Вучић у Сарајеву одржи лекцију о гледању у будућност а не у прошлост, и коначно затвори врата било каквом преиспитивању улоге Србије у агресији на БиХ. Политика негирања геноцида има судски печат и за то морају одговарати они који су га омогућили", закључио је Хоџић.

Извор: Вијести.ба

(Вијести.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Асад

09.03.2017 18:14

Теза да су Срби криви за сва зла овога свијета је пропала . Босански муслимани су прицали и радили ста су хтјели али оцито висе неце моци . Свијет се је промијенио .Свима је доста Балкана и балканаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.03.2017 18:15

Откад ја говорим како је добро што Бошњаци следе СДА! Да слушају овако паметне људе у својим редовима, много би тога било компликованије. Проблем је што и ми радимо исту ствар. Као да смо се пред Богом заклели да ћемо следити букаче, демагоге и полуписмене људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писар

09.03.2017 18:26

Бламажа вијека и миленијума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трибунали

10.03.2017 04:31

Бакир, Софтиц, и амбасадорица Ковацевиц морају добити кривицне пријаве, и сви бити сминењени, а Софтици треба офузети диплому фоктора правних наука. Он је само за пијаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђедо

10.03.2017 08:02

Све ово је жалостно. јадни народ у Бих, какве лоше политичаре имају (важи за све три нације!) О народу нико не брине. Бједа и сиротиња, поплаве, болести...а политичар краду, лажу и отимају том јадном народу (све три нације!) Народ је добар по срцу, али је неписмен и то је, нажалост, трагично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

10.03.2017 10:55

Зар не треба Министар Мектић да реагује на ове догађаје?Зар после појаве радикалног ислама,одласка на Сиријска ратишта,паралелне власти,он ШУТИ.

ОДГОВОРИТЕ