Ko će odgovarati za blamažu države

Odbijanje registrara MSP-a da čak i zaprimi zahtjev za reviziju koju je podnio Sakib Softić je blamaža države nazabilježena pred ovim sudom. Naime, nikada do sada se nije desilo da registrar odbije proslijediti sudijama podnesak zbog nelegitimnosti osobe koja se predstvaila kao zastupnik neke države, rekao je za Vijesti. ba, bivši portparol Tribunala u Hagu Refik Hodžić.

Bosna i Hercegovina 09.03.2017 | 18:55
Ko će odgovarati za blamažu države
Hodžić kaže da je ispalo da je Sakib Softić iz gepeka iznio gomilu papira i predao ih na pisarnici a da nije bio više ovlašten da to uradi od nekog prolaznika.

"Za tu blamažu i za njene višestruke destruktivne posljedice neko mora odgovarati", kaže Hodžić, dodajući da naročito zato što je Izetbegović od aprila prošle godine, prema dokumentu koji su još početkom februara uputili Džefri Najs i Nevenka Tromp, znao za stručnu ocjenu koja je nedvosmisleno utvrdila da Softić ne može podnijeti zahtjev.

"Uz to, postojali su i drugi načini da se zahtjev podnese prema pravilniku Suda, recimo direktno preko ambasadora, koji ne bi garantovali da bi zahtjev bio usvojen na razmatranju osnovanosti, jer je prilično jasno da ne ispunjava odredbe Člana 61 Statuta, ali se makar ne bismo sramotili na ovaj način i doživjeli da nam registrara, dakle jedan činovnik a ne sudije MSP-a kako to govori Izetbegović, udari šamar kakav nijedna druga država nije doživjela pred sudom", pojašnjava Hodžić.

On smatra kako su tvrdnje o političkoj motivaciji odluke još jedno manipulisanje žrtvama i njihovom željom za pravdom.

"Tvrditi da je ovo politički motivisana odluka «nepravednog svijeta na štetu Bošnjaka» je tek još jedno bijedničko manipulisanje žrtvama i njihovom žeđi za pravdom. Odvratno je gledati posljedice ove politički motivisane avanture, međusobno napadanje bratije koja je u Vijećnici stala iza zahtjeva i poklopila se kada je trebalo reći da je car go, likovanje negatora genocida poput Dodika i njegove bulumente, eroziju ono malo podrške za napore da se dođe do pravde za zločine Srbije u Bosni i Hercegovini koju smo uživali kod međunarodne zajednice", kazao Hodžić za Vijesti.ba.

On je dodao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić došao u priliku da političkom Sarajevu "očita lekciju" o gledanju u budućnost.

"Stvarne i dugoročne posljedice ćemo vidjeti sutra kada nam Aleksandar Vučić u Sarajevu održi lekciju o gledanju u budućnost a ne u prošlost, i konačno zatvori vrata bilo kakvom preispitivanju uloge Srbije u agresiji na BiH. Politika negiranja genocida ima sudski pečat i za to moraju odgovarati oni koji su ga omogućili", zaključio je Hodžić.

Izvor: Vijesti.ba

(Vijesti.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Asad

09.03.2017 19:14

Teza da su Srbi krivi za sva zla ovoga svijeta je propala . Bosanski muslimani su pricali i radili sta su htjeli ali ocito vise nece moci . Svijet se je promijenio .Svima je dosta Balkana i balkanaca.

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.03.2017 19:15

Otkad ja govorim kako je dobro što Bošnjaci slede SDA! Da slušaju ovako pametne ljude u svojim redovima, mnogo bi toga bilo komplikovanije. Problem je što i mi radimo istu stvar. Kao da smo se pred Bogom zakleli da ćemo slediti bukače, demagoge i polupismene ljude!

ODGOVORITE
Name

Pisar

09.03.2017 19:26

Blamaža vijeka i milenijuma!

ODGOVORITE
Name

Tribunali

10.03.2017 05:31

Bakir, Softic, i ambasadorica Kovacevic moraju dobiti krivicne prijave, i svi biti sminenjeni, a Softici treba ofuzeti diplomu foktora pravnih nauka. On je samo za pijace.

ODGOVORITE
Name

Đedo

10.03.2017 09:02

Sve ovo je žalostno. jadni narod u Bih, kakve loše političare imaju (važi za sve tri nacije!) O narodu niko ne brine. Bjeda i sirotinja, poplave, bolesti...a političar kradu, lažu i otimaju tom jadnom narodu (sve tri nacije!) Narod je dobar po srcu, ali je nepismen i to je, nažalost, tragično.

ODGOVORITE
Name

007

10.03.2017 11:55

Zar ne treba Ministar Mektić da reaguje na ove događaje?Zar posle pojave radikalnog islama,odlaska na Sirijska ratišta,paralelne vlasti,on ŠUTI.

ODGOVORITE