Индијан Велс - Елита у пустињи: Може ли Новак до шестог пехара?!

У Индијан Велсу стартује најпрестижнији турнир после гренд слемова. Ђоковић у никад јачој конкуренцији брани трофеј. Да ли ће га освојити? Играју и Троицки, Лајовић и Јелена Јанковић.

Тенис 09.03.2017 | 22:12
Индијан Велс - Елита у пустињи: Може ли Новак до шестог пехара?!
Ове недеље у Калифорнији игра се први од укупно девет турнира АТП мастерс серије у сезони. У Индијан Велсу окупили су се најбољи тенисери данашњице, укључујући и играче "велике четворке" - Ендија Мареја, Новака Ђоковића, Рафела Надала и Роџера Федерера.

Тениски спектакл у градићу у Коачели долини, одржава се сваког марта и сматра се најпрестижнијим турниром у АТП календару после четири гренд слема.

У граду смештеном у пустињи, у којем живи званично само 5.156 становника, изграђен је велелепни тениски комплекс Индијан Велс Тенис Гарден, са укупно 16.100 места, други по величини стадион на свету. Званично више гледалаца прима само Артур Еш на УС Опену - 23.200.

У исто време на истом месту одржава се и премијер WТА турнир, који ће ове године окупити најбоље тенисерке свете, изузев Серене Вилијамс, која је због проблема са коленима отказала учешће.

Прошлогодишња финалисткиња ће немогућношћу да брани велики број бодова изгубити и прво место WТА листе, на које ће после Индијан Велса засести Немица Ангелик Кербер, која је била на челу до Аустралијан Опена.

Ове године наградни фонд турнира, који траје до 19. марта је нешто већи од 14 милиона долара.

Најуспешнији тенисер у Индијан Велсу, турниру који се на тој локацији игра од 1976. године, је Новак Ђоковић. Он и ове сезоне брани титулу, након што је прошлог марта после победе над Милошем Раонићем у финалу стигао до петог трофеја, и тада се изједначио на челу листе тенисера са највише мастерс титула са Рафом Надалом (укупно 27), а потом је освојио још три и суверено преузео лидерско место.

Ђоковић је освајао трофеје у Калифорнији 2008, 2011, а онда и три године заредом - 2014, 2015, 2016, што је осим њему пошло за руком још само Федереру. Српски ас играо је укупно шест финала, баш као и Федерер, али је 2007. поражен од Надала у првој борби за финале.

Ове сезоне је други носилац, иако је званично непоражен на 17 последњих мечева у Индијан Велсу, односно од полуфинала 2013. године, када га је елиминисао Хуан Мартин дел Потро.

Ђоковића ове сезоне очекује паклен жреб, а одбрану трофеја почеће против бољег из дуела Кајл Едмунд (Велика Британија) - Гастао Елијас (Португал). Очекује се да би Новак свој први меч, у другом колу, могао да одигра у ноћи између петка и суботе по средњеевропском времену.

Осим Новака од српских тенисера наступају и Виктор Троицки, који ће се у првој рунди састати са Александром Долгополовим из Украјине, као и Душан Лајовић, који је после два кола квалификација стигао у главни жреб. Његов први ривал биће Американац Франсис Тиафо.

У конкуренцији тенисерки прошле године тријумфовала је Викторија Азаренка, која неће бранити трофеј пошто се породила крајем 2016.

Србију ће представљати Јелена Јанковић, која ће у првом колу одмерити снаге са домаћом такмичарком Ирином Фалкони, 96. на WТА листи, која је добила специјалну позивницу организатора, а ако са успехом прескочи прву препреку Џеј Џеј ће се у другој рунди састати са Венус Вилијамс.

АНА И ЈЕЛЕНА СА ПЕХАРОМ

Осим Новака Ђоковића титуле у Индијан Велсу освајале су и Ана Ивановић и Јелена Јанковић, док су обе имале и по једно несупешно финале. Ана је победила 2008. Светлану Кузњецову, а годину дана касније "осветила" јој се друга Рускиња – Вера Звонарева. Јелена је подигла пехар 2010. након што је савладала Каролину Вознијацки, а онда је 2015. у финалу претрпела пораз од Симоне Халеп, у три сета.

Серена и Венус Вилијамс бојкотовале су турнир пуних 14 година. Серена је 2001. године након освајања титуле изјавила да је заједно са сестром била изложена расистичким увредама у Индијан Велсу, па су после дуге паузе Американке тек 2015. поново заиграле у Калифорнији.

У дублу ће наступати заједно Ђоковић и Троицки, док ће Ненад Зимоњић играти у пару са Ником Кирјосом из Аустралије.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар