Indijan Vels - Elita u pustinji: Može li Novak do šestog pehara?!

U Indijan Velsu startuje najprestižniji turnir posle grend slemova. Đoković u nikad jačoj konkurenciji brani trofej. Da li će ga osvojiti? Igraju i Troicki, Lajović i Jelena Janković.

Tenis 09.03.2017 | 22:12
Indijan Vels - Elita u pustinji: Može li Novak do šestog pehara?!
Ove nedelje u Kaliforniji igra se prvi od ukupno devet turnira ATP masters serije u sezoni. U Indijan Velsu okupili su se najbolji teniseri današnjice, uključujući i igrače "velike četvorke" - Endija Mareja, Novaka Đokovića, Rafela Nadala i Rodžera Federera.

Teniski spektakl u gradiću u Koačeli dolini, održava se svakog marta i smatra se najprestižnijim turnirom u ATP kalendaru posle četiri grend slema.

U gradu smeštenom u pustinji, u kojem živi zvanično samo 5.156 stanovnika, izgrađen je velelepni teniski kompleks Indijan Vels Tenis Garden, sa ukupno 16.100 mesta, drugi po veličini stadion na svetu. Zvanično više gledalaca prima samo Artur Eš na US Openu - 23.200.

U isto vreme na istom mestu održava se i premijer WTA turnir, koji će ove godine okupiti najbolje teniserke svete, izuzev Serene Vilijams, koja je zbog problema sa kolenima otkazala učešće.

Prošlogodišnja finalistkinja će nemogućnošću da brani veliki broj bodova izgubiti i prvo mesto WTA liste, na koje će posle Indijan Velsa zasesti Nemica Angelik Kerber, koja je bila na čelu do Australijan Opena.

Ove godine nagradni fond turnira, koji traje do 19. marta je nešto veći od 14 miliona dolara.

Najuspešniji teniser u Indijan Velsu, turniru koji se na toj lokaciji igra od 1976. godine, je Novak Đoković. On i ove sezone brani titulu, nakon što je prošlog marta posle pobede nad Milošem Raonićem u finalu stigao do petog trofeja, i tada se izjednačio na čelu liste tenisera sa najviše masters titula sa Rafom Nadalom (ukupno 27), a potom je osvojio još tri i suvereno preuzeo lidersko mesto.

Đoković je osvajao trofeje u Kaliforniji 2008, 2011, a onda i tri godine zaredom - 2014, 2015, 2016, što je osim njemu pošlo za rukom još samo Federeru. Srpski as igrao je ukupno šest finala, baš kao i Federer, ali je 2007. poražen od Nadala u prvoj borbi za finale.

Ove sezone je drugi nosilac, iako je zvanično neporažen na 17 poslednjih mečeva u Indijan Velsu, odnosno od polufinala 2013. godine, kada ga je eliminisao Huan Martin del Potro.

Đokovića ove sezone očekuje paklen žreb, a odbranu trofeja počeće protiv boljeg iz duela Kajl Edmund (Velika Britanija) - Gastao Elijas (Portugal). Očekuje se da bi Novak svoj prvi meč, u drugom kolu, mogao da odigra u noći između petka i subote po srednjeevropskom vremenu.

Osim Novaka od srpskih tenisera nastupaju i Viktor Troicki, koji će se u prvoj rundi sastati sa Aleksandrom Dolgopolovim iz Ukrajine, kao i Dušan Lajović, koji je posle dva kola kvalifikacija stigao u glavni žreb. Njegov prvi rival biće Amerikanac Fransis Tiafo.

U konkurenciji teniserki prošle godine trijumfovala je Viktorija Azarenka, koja neće braniti trofej pošto se porodila krajem 2016.

Srbiju će predstavljati Jelena Janković, koja će u prvom kolu odmeriti snage sa domaćom takmičarkom Irinom Falkoni, 96. na WTA listi, koja je dobila specijalnu pozivnicu organizatora, a ako sa uspehom preskoči prvu prepreku Džej Džej će se u drugoj rundi sastati sa Venus Vilijams.

ANA I JELENA SA PEHAROM

Osim Novaka Đokovića titule u Indijan Velsu osvajale su i Ana Ivanović i Jelena Janković, dok su obe imale i po jedno nesupešno finale. Ana je pobedila 2008. Svetlanu Kuznjecovu, a godinu dana kasnije "osvetila" joj se druga Ruskinja – Vera Zvonareva. Jelena je podigla pehar 2010. nakon što je savladala Karolinu Voznijacki, a onda je 2015. u finalu pretrpela poraz od Simone Halep, u tri seta.

Serena i Venus Vilijams bojkotovale su turnir punih 14 godina. Serena je 2001. godine nakon osvajanja titule izjavila da je zajedno sa sestrom bila izložena rasističkim uvredama u Indijan Velsu, pa su posle duge pauze Amerikanke tek 2015. ponovo zaigrale u Kaliforniji.

U dublu će nastupati zajedno Đoković i Troicki, dok će Nenad Zimonjić igrati u paru sa Nikom Kirjosom iz Australije.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar