Суд је одиграо политичку игру?

Међународни суд правде у Хаагу одбио је захтјев БиХ за ревизију тужбе против Србије. Тим поводом, члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић сазвао је прес-конференцију, на којој је казао да је Међународни суд правде у Хагу донио политичку, а не правну одлуку.

Босна и Херцеговина 09.03.2017 | 18:15
Суд је одиграо политичку игру?
"Добили смо писмо Регистра Међународног суда правде гдје нас извјештавају да не могу предузети ништа, обзиром да нема одлуке надлежних власти - односно једниственог става Предсједништва по овом питању. Суд није донио одлуку, нити се позвао на чланове суда, нису донијели ни правну одлуку - јер се није могла донијети. Суд је одиграо политичку игру. Регистар је затражио став чланова Предсједништва, јер су знали да јединственог става нема. Младен Иванић има право на политичке ставове, али суд нема право на циничне манипулације. Цинизам је тражити сагласност да се процес настави од оних који му се јавно супротстављају", казао је Изетбеговић у обраћању медијима.

"Институција Међународног суда правде одлучила је да залупи врата пред носом оних који траже права. Суд је потврдио да нема равноправности за мале. Одлучио је да затвори врата правди, и затвори очи оним што је бјелодано јасно. Ми смо учинили све да се правда постигне, истина сазна и ревизија покрене.. Чинићемо све да неправда и лаж не надјачају", изјавио је Изетбеговић.

Он је рекао да се у Хагу нису упустили да преиспитују мандат Софтића, јер су знали да га не могу зауставити. "Акредитација агента и сам меритум, они су то политички пресјекли. Сљедећи кораци, на вези сам са међународним експертима. Видјет ћемо шта даље. Борит ћемо се за истину и правду", изјавио је на питање новинара какви ће бити следећи потези.

Казао је да је ствар јасна, и да Међународни суд правде није желио да уђе у зону права.

"Одлучили су се за прост механизам. Хајде да питамо оне који су хтјели да зауставе процес - и зауставили су га. Нису тако требали поступити", оцјена је Изетбеговића.

О доласку Вучића у БиХ, Изетбеговић је поновио да је Вучић добродошао овдје.

"Ревизија се односила на Милошевићев режим, не на Вучићев. Мислим да ће ово што се српске стране тиче, смирит кризу. Не знам како ће Бошњаци реаговати на сталне увреде и неправде које им се чине константно. Губи се из вида шта је почетак свега. Пола БиХ очишћено, џамије порушене...".

"Ово јесте изазвало кризу, и ово јесте за мене један тежак ударац и као Бошњака и као политичара, али би било горе да нисмо ништа урадили", истакао је Изетбеговић.

О томе да ли је требало захтјев за ревизију пресуде поднијети раније је казао: "Не би могло јер нисмо имали тоталитет доказа који се завршио након суђења Ратку Младићу".

Изетбеговић је коментарисао о наводе појединих аналитичара који сматрадају да сљедећи корак треба да буде да тужба иде на Суд у Србију те казао како такву могућност није узео за озбиљно.

Одговорио је и на питање новинара о томе шта је био циљ ревизије и шта је очекивао од међународног суда правде.

"Очекивао сам истину, да Суд каже истину и да на тој истини здравије односе изградимо, да не изјадначавамо стране, да не вријеђамо дигнитет жртава. Можда мисле да је ово Дон Кихотовски, али ја не мислим. Ваља нама овдје живјети вијековима, а ужасне ствари су се дешавале и многе се ствари Бошњацима негирају - њихов идентитет, њихов језик", казао је члан Предсједништва БиХ на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Извор: Н1

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ердоган

09.03.2017 17:34

Назалост истина је да Изедбеговиц само гледа фотељу која му оцито измице.Стално нас завадја и прица глупости .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакире

09.03.2017 17:40

Бакире иди цувај овце да и муслимани почну дисат пуним плућима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боx

09.03.2017 17:40

Сад политицка одлука!? Дали је политицка одлука сто се само Србима у Хагу суди??? Срам те било ти си зло и за Босњаке и Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.03.2017 18:44

Суд одиграо политицку игру.. А Бакир одиграо педерску и љигаву игру

Name

Кики

09.03.2017 17:47

Па престаните дизат кредите заједно са тим који све негирају..нпр..то би био први корак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оставка

09.03.2017 17:47

Поднеси оставку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иго

09.03.2017 17:50

и престани да кукас и цмиздрис буди једном муско тузибабо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wwwwww

09.03.2017 18:03

Бакире, Бакире... би ово поскупо, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мала

09.03.2017 18:09

Баке први си почео!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

09.03.2017 18:22

Бакире вријеме ти је да се селиш у Турску. Тамо су ти паре и некретнине. Остави тај јадни муслимански народ у Федерацији да живи нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

09.03.2017 18:23

Велики јазук,ја мислим да је ово просло сваки босњак би добио наааааајмање по милион марака,овако оде све хелац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахмо

09.03.2017 19:37

Уцути мајмуне глупи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

09.03.2017 20:12

Бакире пиргави мој језик је српско-хрватски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.03.2017 04:38

Није суд одиграо политицку игру него ти Бакире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

10.03.2017 04:40

Бакире, исти си Алија, ниси одмак'о ни милиметра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

10.03.2017 08:40

Овим си показао право лице ,набројао си босњацке и хрвацке зртве,а гдје су српске зртве срам да те буде,лако вам је било досад са србима се играти када у срби били глупи и пркосили силама Хитлеру у другом свијецком рату и Американцима у прослом рату,па сте могли да радите ста хоцете,сада је томе крај,срби раде све у договору са свијецким силама тако да васих биједних подметања и кукавицијих јаја која сте србима спремали кроз историј висе неце бити!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

10.03.2017 10:39

Кад отвори уста лаже. У вријеме ''припрема'' за ревизију, овај лажов рече да се нико не треба бојати поступка ревизије, јер је то чисто правно питање. Да он вјерује међународном суду и да ће прихватити његову коначну одлуку.А сад, кад је доживио дебакл, и он и његови квази савјетници, прича причу о политичкој одлуци суда. За овог лажова, и његове истомишљенике, само је ''правно валидна'' одлука суда која сатанизује Србе. Лажов од мржње не види даље од свог слинавог носа.

ОДГОВОРИТЕ