Sud je odigrao političku igru?

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije. Tim povodom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je pres-konferenciju, na kojoj je kazao da je Međunarodni sud pravde u Hagu donio političku, a ne pravnu odluku.

Bosna i Hercegovina 09.03.2017 | 18:15
Sud je odigrao političku igru?
"Dobili smo pismo Registra Međunarodnog suda pravde gdje nas izvještavaju da ne mogu preduzeti ništa, obzirom da nema odluke nadležnih vlasti - odnosno jednistvenog stava Predsjedništva po ovom pitanju. Sud nije donio odluku, niti se pozvao na članove suda, nisu donijeli ni pravnu odluku - jer se nije mogla donijeti. Sud je odigrao političku igru. Registar je zatražio stav članova Predsjedništva, jer su znali da jedinstvenog stava nema. Mladen Ivanić ima pravo na političke stavove, ali sud nema pravo na cinične manipulacije. Cinizam je tražiti saglasnost da se proces nastavi od onih koji mu se javno suprotstavljaju", kazao je Izetbegović u obraćanju medijima.

"Institucija Međunarodnog suda pravde odlučila je da zalupi vrata pred nosom onih koji traže prava. Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male. Odlučio je da zatvori vrata pravdi, i zatvori oči onim što je bjelodano jasno. Mi smo učinili sve da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene.. Činićemo sve da nepravda i laž ne nadjačaju", izjavio je Izetbegović.

On je rekao da se u Hagu nisu upustili da preispituju mandat Softića, jer su znali da ga ne mogu zaustaviti. "Akreditacija agenta i sam meritum, oni su to politički presjekli. Sljedeći koraci, na vezi sam sa međunarodnim ekspertima. Vidjet ćemo šta dalje. Borit ćemo se za istinu i pravdu", izjavio je na pitanje novinara kakvi će biti sledeći potezi.

Kazao je da je stvar jasna, i da Međunarodni sud pravde nije želio da uđe u zonu prava.

"Odlučili su se za prost mehanizam. Hajde da pitamo one koji su htjeli da zaustave proces - i zaustavili su ga. Nisu tako trebali postupiti", ocjena je Izetbegovića.

O dolasku Vučića u BiH, Izetbegović je ponovio da je Vučić dobrodošao ovdje.

"Revizija se odnosila na Miloševićev režim, ne na Vučićev. Mislim da će ovo što se srpske strane tiče, smirit krizu. Ne znam kako će Bošnjaci reagovati na stalne uvrede i nepravde koje im se čine konstantno. Gubi se iz vida šta je početak svega. Pola BiH očišćeno, džamije porušene...".

"Ovo jeste izazvalo krizu, i ovo jeste za mene jedan težak udarac i kao Bošnjaka i kao političara, ali bi bilo gore da nismo ništa uradili", istakao je Izetbegović.

O tome da li je trebalo zahtjev za reviziju presude podnijeti ranije je kazao: "Ne bi moglo jer nismo imali totalitet dokaza koji se završio nakon suđenja Ratku Mladiću".

Izetbegović je komentarisao o navode pojedinih analitičara koji smatradaju da sljedeći korak treba da bude da tužba ide na Sud u Srbiju te kazao kako takvu mogućnost nije uzeo za ozbiljno.

Odgovorio je i na pitanje novinara o tome šta je bio cilj revizije i šta je očekivao od međunarodnog suda pravde.

"Očekivao sam istinu, da Sud kaže istinu i da na toj istini zdravije odnose izgradimo, da ne izjadnačavamo strane, da ne vrijeđamo dignitet žrtava. Možda misle da je ovo Don Kihotovski, ali ja ne mislim. Valja nama ovdje živjeti vijekovima, a užasne stvari su se dešavale i mnoge se stvari Bošnjacima negiraju - njihov identitet, njihov jezik", kazao je član Predsjedništva BiH na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Izvor: N1

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Erdogan

09.03.2017 17:34

Nazalost istina je da Izedbegovic samo gleda fotelju koja mu ocito izmice.Stalno nas zavadja i prica gluposti .

ODGOVORITE
Name

Bakire

09.03.2017 17:40

Bakire idi cuvaj ovce da i muslimani počnu disat punim plućima.

ODGOVORITE
Name

Box

09.03.2017 17:40

Sad politicka odluka!? Dali je politicka odluka sto se samo Srbima u Hagu sudi??? Sram te bilo ti si zlo i za Bosnjake i Srbe.

ODGOVORITE
Name

re

09.03.2017 18:44

Sud odigrao politicku igru.. A Bakir odigrao pedersku i ljigavu igru

Name

Kiki

09.03.2017 17:47

Pa prestanite dizat kredite zajedno sa tim koji sve negiraju..npr..to bi bio prvi korak.

ODGOVORITE
Name

ostavka

09.03.2017 17:47

Podnesi ostavku!

ODGOVORITE
Name

Igo

09.03.2017 17:50

i prestani da kukas i cmizdris budi jednom musko tuzibabo.

ODGOVORITE
Name

wwwwww

09.03.2017 18:03

Bakire, Bakire... bi ovo poskupo, a?

ODGOVORITE
Name

mala

09.03.2017 18:09

Bake prvi si počeo!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

09.03.2017 18:22

Bakire vrijeme ti je da se seliš u Tursku. Tamo su ti pare i nekretnine. Ostavi taj jadni muslimanski narod u Federaciji da živi normalno.

ODGOVORITE
Name

Radenko

09.03.2017 18:23

Veliki jazuk,ja mislim da je ovo proslo svaki bosnjak bi dobio naaaaaajmanje po milion maraka,ovako ode sve helac.

ODGOVORITE
Name

Ahmo

09.03.2017 19:37

Ucuti majmune glupi...

ODGOVORITE
Name

bosanac

09.03.2017 20:12

Bakire pirgavi moj jezik je srpsko-hrvatski.

ODGOVORITE
Name

Hm

10.03.2017 04:38

Nije sud odigrao politicku igru nego ti Bakire.

ODGOVORITE
Name

Tag

10.03.2017 04:40

Bakire, isti si Alija, nisi odmak'o ni milimetra.

ODGOVORITE
Name

Cale!

10.03.2017 08:40

Ovim si pokazao pravo lice ,nabrojao si bosnjacke i hrvacke zrtve,a gdje su srpske zrtve sram da te bude,lako vam je bilo dosad sa srbima se igrati kada u srbi bili glupi i prkosili silama Hitleru u drugom svijeckom ratu i Amerikancima u proslom ratu,pa ste mogli da radite sta hocete,sada je tome kraj,srbi rade sve u dogovoru sa svijeckim silama tako da vasih bijednih podmetanja i kukavicijih jaja koja ste srbima spremali kroz istorij vise nece biti!!!!!

ODGOVORITE
Name

Лија

10.03.2017 10:39

Кад отвори уста лаже. У вријеме ''припрема'' за ревизију, овај лажов рече да се нико не треба бојати поступка ревизије, јер је то чисто правно питање. Да он вјерује међународном суду и да ће прихватити његову коначну одлуку.А сад, кад је доживио дебакл, и он и његови квази савјетници, прича причу о политичкој одлуци суда. За овог лажова, и његове истомишљенике, само је ''правно валидна'' одлука суда која сатанизује Србе. Лажов од мржње не види даље од свог слинавог носа.

ODGOVORITE