Лидери ЕУ у четвртак о региону

Предсједник Европског савјета Доналд Туск оцјењује да је ситуација на Западном Балкану крхка и позвао лидере ЕУ да у четвртак на самиту ЕУ размотре ситуацију у региону.

Свијет 08.03.2017 | 20:52
Лидери ЕУ у четвртак о региону
Предсједник ЕС-а је у позивном писму упућеном у уторак премијерима и предсједницима 28 земаља чланица ЕУ навео да ће Западни Балкан бити тема првог дана самита ЕУ лидера који је заказан за 9. и 10 март у Бриселу.

Он је навео да је на овој теми инсистирало један број ЕУ лидера током преходног састанка, а усљед раста забринутости због посљедњих дешавања у региону.

"ЕУ ће задржати свој ангажама на Западном Балкану и испуњавати своје обавезе”, поручио је Доналд Туск у писму које је послао на адресе лидера ЕУ.

Пред састанак лидера ЕУ Савет министара спољних послова на челу са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини разматрао је ситуацију на Западном Балкану. Једногласан закључак је да се ЕУ мора више анагажовати у региону.

Европски министри су оцијенили да се напуштање фокуса ЕУ са региона одразило на погоршање стабилности, како у самим државама Запданог Балкана, тако и у њиховим међусобиним односима.

Извори Тањуга из Европског савјета наводе очекивање да се међу писаним закључцима које ће у четвртак и петак донијети лидери ЕУ нађе и дио који се односи на Западни Балкан.

Очекује се да Европски савјет још једном потврди европску перспективу Западног Балкана и посвећеност ЕУ региону. Лидери европске 28-це требало би да из Брисела пут Балкан пошаљу поруку која се односи на наставак ангажовања ЕУ на свим нивоима у региону, почев од подршке стабилности до продубљивања политичких и економских односа ЕУ са западним Балканом.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

херцеговац

08.03.2017 21:14

Мисли да смо ми у надлежности Топаловића а не некаквих лидера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

09.03.2017 01:18

ХВАЛА АЛБАНЦИМА ЗА "ЗАДИМЉАВАЊЕ" У МАКЕДОНИЈИ, ВРАЋА СЕ ЕУ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ЈЕР НЕЋЕ ДА СЕ ОВДЕ НЕКО ИГРА ВАТРОМ. А ОВИ ШТО ПРИЧАЈУ ДА СЕ ЕУ РАСПАДА НЕКА МАЛО ПРЕЛИСТАЈУ СТАТИСТИКЕ ЊЕМАЧКЕ ПРИВРЕДЕ ПЛУС ОСТАЛИХ 26 - НЕМА ГОВОРА ДА ЦЕ СЕ РАСПАСТИ, САМО СЕ СВАЂАЈУ ОКО НОВЦА И УТИЦАЈА. ТО ПОТПУНО ПРИРОДНО.

Name

Пропала ОРГ

08.03.2017 22:14

Пропала организација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

08.03.2017 22:24

Брига Вас за западни Балкан.Зар треба да се запуца у Македонији ,па да се сетите.Жалосно,да не кажем СРАМОТА од ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ