Lideri EU u četvrtak o regionu

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocjenjuje da je situacija na Zapadnom Balkanu krhka i pozvao lidere EU da u četvrtak na samitu EU razmotre situaciju u regionu.

Svijet 08.03.2017 | 20:52
Lideri EU u četvrtak o regionu
Predsjednik ES-a je u pozivnom pismu upućenom u utorak premijerima i predsjednicima 28 zemalja članica EU naveo da će Zapadni Balkan biti tema prvog dana samita EU lidera koji je zakazan za 9. i 10 mart u Briselu.

On je naveo da je na ovoj temi insistiralo jedan broj EU lidera tokom prehodnog sastanka, a usljed rasta zabrinutosti zbog posljednjih dešavanja u regionu.

"EU će zadržati svoj angažama na Zapadnom Balkanu i ispunjavati svoje obaveze”, poručio je Donald Tusk u pismu koje je poslao na adrese lidera EU.

Pred sastanak lidera EU Savet ministara spoljnih poslova na čelu sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini razmatrao je situaciju na Zapadnom Balkanu. Jednoglasan zaključak je da se EU mora više anagažovati u regionu.

Evropski ministri su ocijenili da se napuštanje fokusa EU sa regiona odrazilo na pogoršanje stabilnosti, kako u samim državama Zapdanog Balkana, tako i u njihovim međusobinim odnosima.

Izvori Tanjuga iz Evropskog savjeta navode očekivanje da se među pisanim zaključcima koje će u četvrtak i petak donijeti lideri EU nađe i dio koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Očekuje se da Evropski savjet još jednom potvrdi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i posvećenost EU regionu. Lideri evropske 28-ce trebalo bi da iz Brisela put Balkan pošalju poruku koja se odnosi na nastavak angažovanja EU na svim nivoima u regionu, počev od podrške stabilnosti do produbljivanja političkih i ekonomskih odnosa EU sa zapadnim Balkanom.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

hercegovac

08.03.2017 22:14

Misli da smo mi u nadležnosti Topalovića a ne nekakvih lidera.

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

09.03.2017 02:18

HVALA ALBANCIMA ZA "ZADIMLJAVANJE" U MAKEDONIJI, VRAĆA SE EU U BOSNU I HERCEGOVINU JER NEĆE DA SE OVDE NEKO IGRA VATROM. A OVI ŠTO PRIČAJU DA SE EU RASPADA NEKA MALO PRELISTAJU STATISTIKE NJEMAČKE PRIVREDE PLUS OSTALIH 26 - NEMA GOVORA DA CE SE RASPASTI, SAMO SE SVAĐAJU OKO NOVCA I UTICAJA. TO POTPUNO PRIRODNO.

Name

Propala ORG

08.03.2017 23:14

Propala organizacija.

ODGOVORITE
Name

007

08.03.2017 23:24

Briga Vas za zapadni Balkan.Zar treba da se zapuca u Makedoniji ,pa da se setite.Žalosno,da ne kažem SRAMOTA od EU.

ODGOVORITE