Вук Караџић има свој Тршић

Велики и генијални људи, осим чињенице да су својом стваралачком харизмом обиљлежили вријеме и историју, обиљежили су и географију. Њихова мјеста рођења, школовања или стварања постали су симболи и значајан дио њихове величине и харизме. Његош има свој Ловћен, Бранко Стражилово, Десанка Бранковину, Толстој Јасну Пољану, Гете Вајмар. . . Вук Караџић има свој Тршић и своју Троношу.

Србија 08.03.2017 | 20:23
Вук Караџић има свој Тршић
Зато они морају бити чврсто повезани у планираним свечаностима, закључак је са засједања Одбора за прославу 700 година манастира Троноша, којим је предсједавао градоначелник Лознице Видоје Петровић. Сједници Одбора присуствовали су епископ шабачки Лаврентије и протојереји ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управе СПЦ.

Обележавање 700-годишњице Троноше, како је наглашено, "незамисливо је и неодвојиво од Вука Караџића, утолико прије, што ове године пада и 230-годишњица Вуковог рођења".

-Сваком озбиљном народу најважнија је његова будућност. Ови јубилеји припадају српској цркви, култури, али изнад свега,- рекао је предсједник Одбора Видоје Петровић.

-Наши ђаци треба да имају најзначајнију улогу у обиљежавању поменутих празника наше просвјете и куллтуре. Зато треба на часовима вјеронауке посветити бар недељу-двије овој теми, а ако је могуће и на другим сродним часовима, бар на територији сјеверозападне Србије, односно, епархије шабачке.

Планирано је штампање једне пригодне књиге, на ту тему која би била подијељена свим ученицима основних и средњих школа. Уз званице из земље, било је речи да ће бити позвани, поред осталих, министри културе Аустрије и Њемачке, "чије је културе, такође, Вук задужио својим раскошним дјелом". Планирано је, у овој години, организовање мноштво екскурзија из свих крајева Србије и расејања Тршићу и Троноши за дјецу и омладину.

Завршна свечаност је планирана за 16 септембра, гдје ће бити приређена академија, како је наглашено, "на највишем могућем нивоу", умјетничком, духовном, културном и државном.

В.Митрић/БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар