Vuk Karadžić ima svoj Tršić

Veliki i genijalni ljudi, osim činjenice da su svojom stvaralačkom harizmom obiljležili vrijeme i istoriju, obilježili su i geografiju. Njihova mjesta rođenja, školovanja ili stvaranja postali su simboli i značajan dio njihove veličine i harizme. Njegoš ima svoj Lovćen, Branko Stražilovo, Desanka Brankovinu, Tolstoj Jasnu Poljanu, Gete Vajmar. . . Vuk Karadžić ima svoj Tršić i svoju Tronošu.

Srbija 08.03.2017 | 20:23
Vuk Karadžić ima svoj Tršić
Zato oni moraju biti čvrsto povezani u planiranim svečanostima, zaključak je sa zasjedanja Odbora za proslavu 700 godina manastira Tronoša, kojim je predsjedavao gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. Sjednici Odbora prisustvovali su episkop šabački Lavrentije i protojereji stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske uprave SPC.

Obeležavanje 700-godišnjice Tronoše, kako je naglašeno, "nezamislivo je i neodvojivo od Vuka Karadžića, utoliko prije, što ove godine pada i 230-godišnjica Vukovog rođenja".

-Svakom ozbiljnom narodu najvažnija je njegova budućnost. Ovi jubileji pripadaju srpskoj crkvi, kulturi, ali iznad svega,- rekao je predsjednik Odbora Vidoje Petrović.

-Naši đaci treba da imaju najznačajniju ulogu u obilježavanju pomenutih praznika naše prosvjete i kullture. Zato treba na časovima vjeronauke posvetiti bar nedelju-dvije ovoj temi, a ako je moguće i na drugim srodnim časovima, bar na teritoriji sjeverozapadne Srbije, odnosno, eparhije šabačke.

Planirano je štampanje jedne prigodne knjige, na tu temu koja bi bila podijeljena svim učenicima osnovnih i srednjih škola. Uz zvanice iz zemlje, bilo je reči da će biti pozvani, pored ostalih, ministri kulture Austrije i Njemačke, "čije je kulture, takođe, Vuk zadužio svojim raskošnim djelom". Planirano je, u ovoj godini, organizovanje mnoštvo ekskurzija iz svih krajeva Srbije i rasejanja Tršiću i Tronoši za djecu i omladinu.

Završna svečanost je planirana za 16 septembra, gdje će biti priređena akademija, kako je naglašeno, "na najvišem mogućem nivou", umjetničkom, duhovnom, kulturnom i državnom.

V.Mitrić/BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar