Повећан извоз жита и брашна из БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић састао се данас у Сарајеву са највећим извозницима житарица и производа од жита.

Босна и Херцеговина 08.03.2017 | 19:37
Повећан извоз жита и брашна из БиХ
Највећи дио житарица и млинских производа из БиХ, око 95 одсто извози се у Турску и у прошлој години забиљежен је огроман раст извоза у ту земљу. Када су у питању житарице, са 12 хиљада тона годишње на 80 хиљада тона, а извоз брашна из БиХ у Турску повећан је са четири хиљаде тона на 70 хиљада тона годишње. У финасијском смислу то је повећање са 15 милиона марака годишње на 65 милиона. Захваљујући аранжману са Турском упослени су капацитети 40 млинова у БиХ и повећан број запослених у том сектору.

"Сада покушавамо да поред домаће сировине обезбиједимо и сировину, односно житарице из земаља ЦЕФТА, које би се прерађивале у БиХ и након тога као домаћи производ извозиле у Турску", каже Шаровић.

Због повећаног извоза појачене су и контроле како се не би десило, као у случају са извозом меса, да се роба из других земаља само препакује и продаје као домаћа. За издавање потврда о поријеклу надлежна је Спољнотрговинска комора БиХ.

Представници млинара задовољни су аранжманом са Турском, али су заинтересовани и за извоз на тржиште осталих азијских земаља, те земље сјеверне Африке.

Када је у питању извоз робе из БиХ на тржиште Европске уније,  Шаровић је подсјетио да је Европска комисија упутила извињење због своје неажурности у примјени адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању, који предвиђа повећање извозних квота за БиХ. Свим привредницима којима је због грешке Европске комисије наплаћена царина, средства ће убрзо бити рефундирана.

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Доле

08.03.2017 19:19

У Мрску турску, а већина жита из посавине... Недамо српско жито турцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Статистика

08.03.2017 19:46

Фала богу на је јос несто, не рацунајуци дуг, повецано.

Name

циго

08.03.2017 20:02

Ја бих то забранио,извозит за Русију треба.

Name

Ром

08.03.2017 21:36

Какву Русију брате циго, треба забранити извоз у америку.