Povećan izvoz žita i brašna iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović sastao se danas u Sarajevu sa najvećim izvoznicima žitarica i proizvoda od žita.

Bosna i Hercegovina 08.03.2017 | 19:37
Povećan izvoz žita i brašna iz BiH
Najveći dio žitarica i mlinskih proizvoda iz BiH, oko 95 odsto izvozi se u Tursku i u prošloj godini zabilježen je ogroman rast izvoza u tu zemlju. Kada su u pitanju žitarice, sa 12 hiljada tona godišnje na 80 hiljada tona, a izvoz brašna iz BiH u Tursku povećan je sa četiri hiljade tona na 70 hiljada tona godišnje. U finasijskom smislu to je povećanje sa 15 miliona maraka godišnje na 65 miliona. Zahvaljujući aranžmanu sa Turskom uposleni su kapaciteti 40 mlinova u BiH i povećan broj zaposlenih u tom sektoru.

"Sada pokušavamo da pored domaće sirovine obezbijedimo i sirovinu, odnosno žitarice iz zemalja CEFTA, koje bi se prerađivale u BiH i nakon toga kao domaći proizvod izvozile u Tursku", kaže Šarović.

Zbog povećanog izvoza pojačene su i kontrole kako se ne bi desilo, kao u slučaju sa izvozom mesa, da se roba iz drugih zemalja samo prepakuje i prodaje kao domaća. Za izdavanje potvrda o porijeklu nadležna je Spoljnotrgovinska komora BiH.

Predstavnici mlinara zadovoljni su aranžmanom sa Turskom, ali su zainteresovani i za izvoz na tržište ostalih azijskih zemalja, te zemlje sjeverne Afrike.

Kada je u pitanju izvoz robe iz BiH na tržište Evropske unije,  Šarović je podsjetio da je Evropska komisija uputila izvinjenje zbog svoje neažurnosti u primjeni adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji predviđa povećanje izvoznih kvota za BiH. Svim privrednicima kojima je zbog greške Evropske komisije naplaćena carina, sredstva će ubrzo biti refundirana.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dole

08.03.2017 19:19

U Mrsku tursku, a većina žita iz posavine... Nedamo srpsko žito turcima.

ODGOVORITE
Name

Statistika

08.03.2017 19:46

Fala bogu na je jos nesto, ne racunajuci dug, povecano.

Name

cigo

08.03.2017 20:02

Ja bih to zabranio,izvozit za Rusiju treba.

Name

Rom

08.03.2017 21:36

Kakvu Rusiju brate cigo, treba zabraniti izvoz u ameriku.