"Чекају на граници, неће преко Србије"

Министарка грађевинарста, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић каже да је важно да се смањи чекање на границама.

Србија 08.03.2017 | 11:24
"Чекају на граници, неће преко Србије"
Било да је реч о друмском, теретном и железничком теретном саобраћају и на томе се, како наводи, ради са Светском банком.

"Просечно се чека када се ради о железничком транспорту између три па некада и осам, девет сати на граници. То значи да нико нема интерес да иде преко Србије", рекла је Михајловић за Н1 и додала да у мају почињу радови на прузи Београд - Будимпешта.

Михајловић је најавила је да ће ове године почети реформисање путарске привреде у Србији.

"Путарска привреда мора да се подигне на ноге. Предузећа која то раде морају да буду јасна, не може стално да стоји држава иза њих", рекла је Михајловић и додала да Србија хоће да буде модерна држава која гради модерну инфраструктуру.

Говорећи о расписивању конкурса за јавна предузећа она је рекла да је Влада Србије донела одлуку да се распишу конкурси за Железницу, Коридоре Србије, Путеве Србије и позвала све који имају искуства у управљању таквим предузећима да се пријаве на конкурс.

"Врло је важно да дођемо до квалитетних људи. Уколико не будемо могли да нађемо људе који могу да воде предузеће не треба их ни постављати", рекла је Михајловић.

Упитана да ли је пројекат Београд - Будимпешта под истрагом Европске комисије министарка је рекла да је то везано за однос ЕУ и Мађарске која је чланица ЕУ, да је у питању велики инфраструктрурни пројекат, да се воде разговори и да верује да ће се договорити, јер већ постоје начини како се то може бирократски решити.

"Што се Србије тиче ми нисмо хтели да потпишемо комерцијални уговор док није стајало да све што се ради за пругу Београд -Будуимпешта ради по стандардима ЕУ, по свим директивама, и додатно смо у уговор ставили нотификационо тело ЕУ", закључила је Михајловић.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зорана

08.03.2017 15:29

Ова Зорана је економ, а министар треба бити инж. грађевине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схадоw

08.03.2017 23:36

Чека се дуго и на аутопутевима. Могли би сте и ту мало убрзати.

ОДГОВОРИТЕ