"Čekaju na granici, neće preko Srbije"

Ministarka građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović kaže da je važno da se smanji čekanje na granicama.

Srbija 08.03.2017 | 11:24
"Čekaju na granici, neće preko Srbije"
Bilo da je reč o drumskom, teretnom i železničkom teretnom saobraćaju i na tome se, kako navodi, radi sa Svetskom bankom.

"Prosečno se čeka kada se radi o železničkom transportu između tri pa nekada i osam, devet sati na granici. To znači da niko nema interes da ide preko Srbije", rekla je Mihajlović za N1 i dodala da u maju počinju radovi na pruzi Beograd - Budimpešta.

Mihajlović je najavila je da će ove godine početi reformisanje putarske privrede u Srbiji.

"Putarska privreda mora da se podigne na noge. Preduzeća koja to rade moraju da budu jasna, ne može stalno da stoji država iza njih", rekla je Mihajlović i dodala da Srbija hoće da bude moderna država koja gradi modernu infrastrukturu.

Govoreći o raspisivanju konkursa za javna preduzeća ona je rekla da je Vlada Srbije donela odluku da se raspišu konkursi za Železnicu, Koridore Srbije, Puteve Srbije i pozvala sve koji imaju iskustva u upravljanju takvim preduzećima da se prijave na konkurs.

"Vrlo je važno da dođemo do kvalitetnih ljudi. Ukoliko ne budemo mogli da nađemo ljude koji mogu da vode preduzeće ne treba ih ni postavljati", rekla je Mihajlović.

Upitana da li je projekat Beograd - Budimpešta pod istragom Evropske komisije ministarka je rekla da je to vezano za odnos EU i Mađarske koja je članica EU, da je u pitanju veliki infrastruktrurni projekat, da se vode razgovori i da veruje da će se dogovoriti, jer već postoje načini kako se to može birokratski rešiti.

"Što se Srbije tiče mi nismo hteli da potpišemo komercijalni ugovor dok nije stajalo da sve što se radi za prugu Beograd -Buduimpešta radi po standardima EU, po svim direktivama, i dodatno smo u ugovor stavili notifikaciono telo EU", zaključila je Mihajlović.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zorana

08.03.2017 15:29

Ova Zorana je ekonom, a ministar treba biti inž. građevine.

ODGOVORITE
Name

Shadow

08.03.2017 23:36

Čeka se dugo i na autoputevima. Mogli bi ste i tu malo ubrzati.

ODGOVORITE