Зашто се чешемо?

СВРАБ коже може да укаже на одређене поремећаје у организму или болести, некад је показатељ рада имуног система у телу и може да се испољи као механизам обране, али најчешћи узрок је - генетика.

Здравље 08.03.2017 | 08:46
Зашто се чешемо?
СВРАБ коже може да укаже на одређене поремећаје у организму или болести, некад је показатељ рада имуног система у телу и може да се испољи као механизам обране. Последњи узрок свраба коже који би некоме пао на памет јесте и најчешћи, а то је генетика, сматрају британски стручњаци.

Наиме, могућност добијања осипа и свраба коже зависи од количине колагена који особа има у кожи, а њу одређују личне генетске предиспозиције. Прво што стручњацима пада на памет кад нас сврби одређени део тела јесте убод неког инсекта или паука, јер се на убоденом месту често јавља свраб који је у том случају телесни механизам обране тела од убода.

Стручњаци указују да, ако се особа почеше по том месту, подстиче циркулацију крви и тако омогућава већи прилив одбрамбених ћелија у крви на то место. Код многих људи се у стресним ситуацијама појављује свраб који не мора да буде локализован на једном месту, већ се може кретати по целом телу, а психолошки узрокован се смањује и повећава зависно од нивоа стреса.

Свраб прати и суву кожу, што је изражено у хладним, зимским месецима, иако може бити и последица екстремно високих температура током лета, када кожу треба што више влажити. Кожа је, такође, посебно подложна разним алергијским реакцијама, тако да свраб може бити последица разних хемикалија из козметичких препарата, састава одеће која се носи и хране која се једе, а на коју је особа алергична.

Такође, свраб може бити и реакција на разне болести, међу којима су овчје богиње, псоријаза или дерматитис, а много озбиљнији узрок су болести унутрашњих органа јетре, бубрега, штитне жлезде.

Стручњаци саветују да, ако свраб траје дуже од две седмице, треба посетити доктора да би се открио узрок свраба и да би се, ако је потребно, добила одговарајућа терапија.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар